DIETETIKUSOKNAK 1. – HOGY KERÜL AZ EMBER DIETETIKUSHOZ?

A megkérdezett dietetikusok többsége erre azt válaszolta, hogy

  • a pácienst szakorvos vagy háziorvos küldi, és általában jól meghatározott indokkal és céllal, és általában valamilyen diagnosztizált egészségügyi problémával
  • a páciens maga jön, mert
    • szeretne tudatosabban táplálkozni hosszú távú egészségmegőrzési céllal
    • szervi baja, kimutatható betegsége nincs, de valami nincs rendben (valamilyen fokú elhízottság, határértéken táncoló laborértékek, esetleg fizikai rossz közérzet, emésztési gondok)
    • van valamilyen betegsége, állapota, de a szakorvos valamiért nem irányította dietetikushoz, de szerinte a tudatosabb táplálkozás javíthat állapotán (pl. rehabilitációs időszakok, daganatos betegségek)

Szakorvosi javaslatnál a dietetikus feladata meghatározottabb (a terápia dietetikai támogatása), a szükséges adatok pedig többnyire rendelkezésre állnak – a fő feladat mindezt a páciens lehetőségeihez, korlátaihoz, egyéni adottságaihoz, szokásaihoz igazítani.

Amikor a páciens maga kezdeményezi a tanácsadást, akkor viszont nem ez a helyzet. Hiányozhatnak fontos adatok, hosszabb idő alatt lehet tisztázni a célokat és lehetőségeket, csak ezek után lehet az alap célokhoz vezető utat a páciens egyéni helyzetéhez, preferenciájához „igazítani”.

Az ALSAD minden esetben tudja támogatni a dietetikus munkáját. Már meglévő alapbetegségnél figyelembe vesz számos fontos tényezőt (laboreredmények kiértékelése, vesebetegek esetében a táplálkozási és folyadékbeviteli általános irányelvek) amivel a dietetikusnak az étrend-kialakításkor számolnia kell. A már összegyűjtött orvosi adatokat, rendelkezéseket az ALSAD rendszerbe foglalja, és ezek kiegészíthetőek a páciens egyedi szokásaival, ami az eddigi étkezését, testmozgását, preferenciáit illetik, és amik befolyásolhatják a diétás célok sikerét.

Egészséges embernél egy széles körű állapotfelmérés még a dietetikussal való találkozás előtt elvégezhető az ALSAD segítségével. Ezek az adatok a dietetikussal megosztva jó alapot teremtenek a diétás célok meghatározásához, és az étrendi ajánlások, mintaétrendek felépítésének.

Simonová Erika dietetikus

2022.04.19.

Share This