Az ízületi gyulladás, avagy az ízületek világnapja – október 12.

Az ízületi gyulladás világnapját minden évben október 12-én tartjuk. A világnap célja, hogy a világ minden közönségében felhívja a figyelmet a reumás és mozgásszervi betegségek létezésére és azok hatására. Az életmód, s ezen belül az étrend is hatással lehet az ízületek egészségére.

A reumás és mozgásszervi betegségek a legelterjedtebb, fogyatékosságot okozó, megterhelő és költséges nem fertőző betegségek közé tartoznak. Az általuk okozott rejtett válság csak Európában több mint 120 millió ember életét érinti minden korosztályban. Míg az egészségügy helyzete a nemzetközi vita igen jól látható témájává vált a COVID-19 világjárvány hatására, reumás és mozgásszervi betegségek súlyosságuk és elterjedtségük ellenére továbbra is nagyrészt ismeretlenek és kezeletlenek Európában és azon kívül is.

Lássuk, hogy mit tehetünk, pontosabban ehetünk a fájdalommentes mozgás és az egészségesebb ízületek érdekében!

Természetesen a legfontosabb az egyéni vizsgálat és kezelés, ahogyan az étrend pontos összetételét is egyénileg javasolt összeállítani: vegyük igénybe dietetikus segítségét ehhez! A panaszok megszűnését nem feltétlenül várhatjuk az egyes tápanyagok, s az azokat tartalmazó fogyasztásától, de enyhítésükben nagy szerepük lehet.

Halak, olajok, magvak

A többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az ómega-3 zsírsavak (linolénsav, eikozapentaénsav/EPA, dokozahexaénsav/DHA) gyulladáscsökkentő hatásuk révén kerülnek a lista élére. A halak rendszeres fogyasztása ezáltal része a szív- és az ízületkímélő étrendnek is. Annak, akit a halszag vagy a szálkák zavarnak, érdemes a semlegesebb szagú, szálkamentes halfajták (pl. pisztráng, pangasius/cápaharcsa, tilápia, busa, afrikai törpeharcsa) közül választani. Az ómega-3 zsírsavakban gazdag, hidegen sajtolt, extra szűz növényi olajak (repce-, dió-, olíva-, szőlőmag-, lenmagolaj…) és olajos magvak (lenmag, szezámmag…) szintén kedvező hatásúak. Ha nem marad más hátra, akkor a különféle halolajkapszulákkal is elfogyaszthatjuk ezeket az értékes zsírsavakat. Ha csak lehet, részesítsük előnyben a természetes forrásokat!

Zsírcsökkentés és zsiradékcsere

Az állati eredetű zsírok/zsiradékok fogyasztásának csökkentése, kerülése is javasolt az ízületi panaszok csökkentéséhez. Ez a változtatás a kacsa, liba, sertés, marha zsírját, a szalonnát, a töpörtyűt, a vajat is érinti. Sütéshez-főzéshez a repce-, szőlőmag-, kukoricacsíraolaj is megfelel, az extra szűz olívaolajat hagyjuk meg a salátákra! A zsírosabb húsokat, felvágottakat cseréljük sovány, lezsírozott, lebőrözött húsrészekre, színhúsból készült pástétomokra, szendvicskrémekre!

Csontok, ízületek védelme kalciummal, D-vitaminnal

Ha nem küzdünk orvosilag is diagnosztizált tejfehérje-allergiával vagy tejcukor-érzékenységgel, akkor a tej és tejtermékek is fontos részei a változatos étrendnek. Töltsük elegendő időt (a déli órákat kerülve) a napon, szabad levegőn, de az őszi-téli időszakban megfontolandó a D-vitamin külső pótlása is.

Fókusz a növényi alapanyagokon

Az ízületek és a bolygó érdekében is sokat számít, ha csökkentjük az állati eredetű táplálékok arányát, s növeljük a növényi eredetűekét az étrendben! Különösen kedvező hatásúak e téren a zöld leveles zöldségek (spenót, a kelkáposzta, a mángold, a salátafélék), a brokkoli, fokhagyma, a gyümölcsök közül pedig a meggy és a cseresznye. Válaszunk ezek közül a szezonnak megfelelően! A fűszerezésre a kurkuma az egyik legjobb ebben a témában, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Azt is hozzá kell tenni, hogy az átlagos konyhai felhasználás során nem feltétlenül eszünk meg belőle annyit, amennyi jelentős hatást kifejtene, de a sok kicsi sokra megy.

Életmódváltoztatás lépésenként

Amennyiben túlsúly, elhízás is nehezíti a helyzetet, az ízületek érdekében a fokozatosa testtömegcsökkentésnek is jelentős eredménye lehet. Koplalás és önsanyargató diéta helyett azonban a tudatos, mértékletes, napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés és a testre szabott minőségű és mennyiségű mozgás a legjobb. Nem most kell maratont futni, mivel a futás még tovább terhelheti az amúgy is fájó ízületeket.

Ne feledjünk el elég folyadékot, elsősorban vizet inni, hogy minden „olajozottan” működjön!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

https://eular.org/wad_campaign.cfm

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_2009_4_izuletek.pdf

https://www.healthline.com/health/vitamin-d-and-joint-pain

Share This