Mi kerüljön egy vesebeteg karácsonyi asztalára?

A vesebetegeknek javasolt étrendet az ünnepek alatt is fontos követni. Kisebb eltérések lehetnek ettől, de a rövid és hosszú távú szövődmények miatt ne essünk nagy túlzásokba. Miből érdemes kevesebbet szedni a klasszikus menüből?

Fontos már a karácsonyi menü tervezésekor tisztázni, hogy milyen típusú vesebetegségről van szó. Elvégre nem egységes a diéta, a különböző állapotok, betegségek más-más, akár egymásnak teljesen ellentmondó irányokat szabhatnak meg az étrend összeállítása terén. 

A nagy vízválasztó a dialízis. Amíg arra nem kerül a sor, de a vesék már kezdik feladni a munkát, a fehérjét kell megszorítani, és szükség lehet a folyadékfogyasztás megnövelésére is. Ha már dialízisre kerül a sor, akkor pedig éppenséggel bőségesebb lehet a fehérjemennyiség, de a folyadékokat kell méricskélni (a vizeletürítéshez mérten). 

Minden esetben kövessük az orvos, dietetikus tanácsait, s a karácsonyi menüt ehhez igazítsuk! Persze fontos a finom ízek élvezete is, így erről se feledkezzünk meg!

Nem könnyű a helyzet, mert csupa olyan finomság kerül az asztalra, ami fehérjedús (halak, húsok, dió, mák), ezzel együtt foszforban, káliumban, nátriumban is gazdag. 

  • Ami azonos lehet a két szélső állapot között, az a fűszerezés. Kerüljük a túlzott sózást, mivel a nátrium csökkentése a vérnyomás csökkentésében is segít. A kevesebb konyhasót ízes, aromás fűszerekkel, fűszernövényekkel, az ételek enyhe pirításával, ízes zöldségekkel, hagymával tudjuk ellensúlyozni. A káliumot is fontos lehet csökkenteni, amennyiben a vizelettel már kevésbé tudják a vesék üríteni.
  • Ha az a cél, hogy a fehérje mennyiségét csökkentsük, akkor sem elhagyni teljesen a húsokat, halakat, olajos magvakat (diót, mákot, gesztenyét, mandulát…), de ezeket kisebb mennyiségben adagoljuk! Egy kis méretű szelethús vagy halfilé talán nem annyira vonzó. Emiatt, bár kevésbé a hagyományt követi, valamilyen zöldséges fasírtban vagy rakott, töltött ételben kevésbé szembetűnő a csökkentett mennyiség.
  • A foszfor mennyisége az alapanyagok (húsok, halak) előáztatásával, előfőzésével, az így keletkezett lé leöntésével csökkenthető.
  • A halászlé nem a legideálisabb ebből a szempontból, mert ott a levet esszük meg, az a lényeg, a főtt halat nem is mindenki szereti. Ha nem tudunk erről lemondani, tányér helyett kínáljuk csészében, így kisebb az adag! A foszfor, fehérje miatt a mákos, diós bejgli helyett is érdemes más jellegű desszertet kínálni, például kuglófot, kalácsot. Vagy a bejgliből elégedjünk meg 1-1 kis szelettel!
  • A kálium mérsékléséhez a nagyobb káliumtartalmú zöldségek (paradicsom, burgonya), hüvelyesek, gyümölcsök kerülése a javasolt. Ne hagyagoljuk el a zöldségeket sem, de a saláta ez esetben ne burgonyasaláta legyen! Az előáztatás, előfőzés és az áztatólé elöntése ez esetben is hasznos, csakúgy, mint a befőttek, konzervek, savanyú káposzta lecsöpögtetése, leöblítése. Ha a desszertet gyümölccsel ízesítjük, akkor elsősorban az alma, körte jön szóba a szezonális fajták közül.
  • A folyadékok tekintetében az egyénileg javasolt étrend fényében szükséges mérlegelni, ahogyan a leves folyadéktartalmával is számolni szükséges. Ha ásványvíz kerül az asztalra, abból a nátriumszegény változatot keressük! Az alkohol nem tilos, de éppen csak koccintásra, mivel ez is folyadéknak számít, ráadásul vízhajtó hatású is, ami nem minden esetben előnyös.

Sokat segíthet, ha az ALSAD recepttárából válogatunk a diétába illő, vesebetegeknek ajánlott receptek közül. S akár a karácsonyi menüt is megtervezhetjük ilyen módon, így a tápanyagszámítás feladatát is átháríthatjuk az applikációra.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.12.19.

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.vesebetegdieta.hu/letezik-e-egy-egyseges-vesedieta/

https://www.vesebetegdieta.hu/mire-kell-figyelnie-egy-dializalt-vesebetegnek/

https://www.vesebetegdieta.hu/tippek-a-feherjeszegeny-etrendhez/

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This