UTAZÁS AZ EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK KÖRÜL

Még tart a nyár, és meglehet, hogy többeknek sikerül(t) idén kihasználnia az időt az utazásra, és vannak, akik csak álmodoznak a messzi-messzi, gazdag íz-, illat-, és színvilággal büszkélkedő országokról, tájakról. Nekik is szól az alábbi összeállítás, amelyben néhány egzotikus gyümölcsöt mutatunk be. Így egy kicsit mi is elutazhatunk gondolatban a távoli vidékekre, ahol ezek megteremnek.

Az egészségmegőrző, egészségtudatos táplálkozás alappillére a rendszeres, napi szintű (legalább 500 grammnyi) zöldség és gyümölcs fogyasztása. Lehetőségeinkhez mérten törekedjünk arra, hogy ezt a mennyiséget helyi, hazai forrásból, frissen fogyasszuk el! A szezonalitás és a lokalitás (a minél közelebbről származó fajták előnyben részesítése) egyrészt a tápanyagok gazdasága, másrészt az ízek bősége, és nem utolsósorban fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontból is fontos. Éppen ezért az egzotikus gyümölcsök, amelyeket távoli, trópusi vidékekről, gyakran más kontinensről szállítanak hazánkba, valóban csak üde színfoltjai legyenek a mindennapi táplálkozásunknak. Kétségtelen, hogy ezek ma már igen sok helyen könnyedén hozzáférhetők, elérhető áron, de azért mindig gondoljunk bele, milyen hosszú utat tettek meg, míg a kosarunkba kerültek!

Ha időről-időre mégis eszünk ilyen különlegességeket, nem árt tudni, melyik mire való. Íme néhány hasznos információ arról is, hogy vajon a vásárláskor hogyan tudjuk eldönteni, hogy elég érettek-e?

Licsi (lichi)

A licsit frissen, befőttként, konzerválva vagy szárított formában tudjuk megvásárolni. Fontos tudni, hogy sem a héja, sem a magja nem alkalmas fogyasztásra. A nyers és kellően érett gyümölcsről a héj könnyedén lecsúsztatható. A magot kicsit nehezebb „kibányászni”, de nem lehetetlen. A licsi gyümölcshúsa önmagában is fogyasztható, de felhasználható gyümölcsös vagy alkoholos koktélokhoz, gyümölcssalátába, húsok, halak mellé köretnek, vagy éppenséggel jégkrém, fagylalt gyanánt egzotikus édességet is varázsolhatunk belőle. A konzerv gyümölcs esetében ellenőrizzük a csomagoláson, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz-e a termék! Ez meghatározhatja azt, hogy kinek javasolt vagy éppenséggel kerülendő.

Maracuja – passiógyümölcs

A trópusi jellegű gyümölcsjoghurtok, gyümölcsitalok dobozáról lehet ismerős, nyersen ritkábban találkozunk vele, bár ma már jóval könnyebben hozzáférhető az elterjedtsége révén, mint mondjuk gyerekkorunkban. A maracuja zselés állagú gyümölcshúsa könnyen kikanalazható a héjából. Édes-savanyú, frissítő aromája koktélokhoz (felszeletelve díszíti is ezeket), gyümölcsös jégkrémekhez, desszertekhez is passzol, és igen előkelővé, nyáriassá változtatja azokat. Az érett maracuja héja már ráncosodik, és bár emiatt nem a legszebb kívülről, de így meg tudunk róla bizonyosodni, hogy belül már ínycsiklandozó lesz.

Mangó

A mangót savanyúsághoz, csatnihoz (chutney-hoz) is felhasználhatjuk, de emellett ital, lekvár, saláta, fagylalt és egyéb édesség is készülhet belőle. Tipikus felszeletelési módjával egyből egyenletes méretű kockákat kapunk, amelyek díszítésre, ízesítésre is alkalmasak. Az érett a mangó héját finoman megnyomva érezhetünk rajta egy kis besüppedést, de azért még határozott az ellenállás. Az éretlen, keményebb példányok néhány nap alatt utóérnek, és fogyasztásra alkalmassá válnak.

Papaja

A papajának sok fekete magja van, amelyek ehetőek, bár keserűek. A papaya a papain nevű fehérjebontó enzim miatt is népszerű, amelyet régóta használ az emberiség, például a húsok puhítására is. Az érett papaja húsa salsa, smoothie, saláta, desszert készítésére is alkalmas, vagy akár nyersen felkockázva joghurtba keverve. Az optimális mértékben érett papaja színe a sárgától a narancsvörösig terjedhet, bár néhány zöld folt még előfordulhat rajta. Az avokádóhoz hasonlóan az érett gyümölcs héjának engednie kell az enyhe nyomásnak. Az éretlen papaját azonban mindig meg kell főzni evés előtt. Várandósoknak óvatosan javasolt csak, vagy inkább kerüljék el, mivel az éretlen gyümölcs serkentheti a méhösszehúzódásokat. Latexallergiások számára sem ajánlott a papaja fogyasztása.

Fontos: az egzotikus gyümölcsök héját, maradékát ne dobjuk a komposztálóba!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.07.27.

(Források: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_02egzotikus_gyumolcsok.pdf; https://www.travelo.hu/csaladbarat/20190131-egzotikus-gyumolcsok-melyik-milyen-hatassal-van-szervezetunkre-dietetikus-valaszol.html; https://www.healthline.com/nutrition/8-proven-papaya-benefits; https://www.healthline.com/health/food-nutrition/papain#)

Share This