PÉNZTÁRCAKÍMÉLŐ MEGOLDÁSOK A KONYHÁBAN

Nem kell magyaráznunk, miért fontos a pénzügyekről is beszélni, ha az étkezés a téma. Bár a felesleges költekezés kerülése mindig aktuális, az utóbbi időszak és az előttünk álló megmutatta, hogy ezt lehet még fokozni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket.

Sokszor halljuk azt a kifogást, hogy az egészséges (egészségmegőrző) étrend drága. Ezt részben lehet cáfolni, mivel a táplálkozásunkra, és ezáltal az egészségünkre költött pénz megtérül, mivel a helytelen étrendből eredő betegségek kezelése és a gyógyulás még többe kerül. Az alapanyagok árai azonban egyre csak nőnek, ahogy az el(ő)készítésükhöz szükséges energiaforrásoké is.

Hol tudunk spórolni?

  • A heti menü megtervezése. – Nem szükséges teljes precizitással minden egyes falatot előre beírni a naptárba, de ha nagyjából tudjuk, hogy az egyes napokon milyen ételeket fogunk elkészíteni, elfogyasztani, az eléggé megkönnyíti a bevásárlást is. A menüterv alapján készített lista újabb eszköz az impulzusvásárlás elkerüléséhez, vagyis a spóroláshoz.
  • A bevásárlás megtervezése alapvető. – Mielőtt vásárolni indulnánk, vagy online rendelnénk alapanyagokat, ellenőrizzük az otthoni készleteket! Így nagyobb eséllyel kerüljük el, hogy valamit feleslegesen veszünk meg.                  
  • Az otthon készült étel olcsóbb. – Ha csak tehetjük, süssünk, főzzünk otthon! Akár egyszerre elkészíthetünk több napi ételt, amelyből néhány adagot már eleve lefagyaszthatunk. Az ilyen rejtett tartalékok jól jönnek azokon a napokon, amikor nem lesz időnk, energiánk, ihletünk. Az éttermi étkezés kényelmes, gyors, de anyagilag jóval megterhelőbb is lehet. Ráadásul jobban tudjuk ellenőrizni az összetevőket, elkészítési módot is, ha mi, vagy valamelyik családtag a szakács. Az éttermi étkezés ezért a ritkább, kivételes alkalmakra marad. Így jobban is fogjuk értékelni a mögötte levő emberi munkát is.
  • A szezonális alapanyag tápértéke is kedvezőbb. – A zöldségek, gyümölcsök esetében az adott hónapban, évszakban termő fajták nemcsak finomabbak, tápanyagdúsabbak, de nem utolsó sorban olcsóbbak is. Egy plusz pont a fenntartható étrend mellett.
  • Az élelmiszerpazarlás a pénztárcát sem kíméli. – Évente közel 65 kg élelmiszert dobunk ki, ez olyan, mintha ezt az összeget az ablakon szórnánk ki, ráadául a környezetet is szennyezzük általa. Nem kell például kidobni mindent, ami már lejárt, a minőségét megőrzi felirat sok esetben olyan dátumot jelöl, amely után még fogyasztható a termék, persze nem örökké.
  • A maradékértékesítés jó pont a természetnek is. – A fenti tipphez kapcsolódik. Legyünk kreatívak, használjuk fel a maradék élelmiszereket és a még fogyasztható ételmaradékokat is.
  • A kisétkezés kis helyet foglal, de nagy az értéke. – Ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal valamilyen kisebb méretű, könnyen ehető elemózsiát. Így napközben, amikor megéhezünk, nem csábulunk el valamilyen pékség, gyorsétterem, büfé láttán, ahol jóval többet költenénk, mint mondjuk amennyibe a szendvicsünk került.
  • Az energiatakarékos háztartási gépek behozzák az árukat. – Az energia érték. és nem kevés pénz. Ha új gépet szükséges vennünk, fontoljuk meg, hogy a jövőbeni kiadásaink csökkentése érdekében az energiatakarékos típust választjuk.
  • Főzéskor is szökik az energia. – A fedő alatt főzéssel, a vastagtalpú főzőedényekkel, vagy azzal is energiát spórolunk, ha még azelőtt lejjebb vesszük a gázt/villanyt, hogy teljesen megfőtt volna az étel. Ilyenkor is elkészül, de kevesebb energiát fogyaszt.
  • A víz érték. – Egyes ételek főzővize hasznosítható mártásokhoz, levesekhez. A húsokból és/vagy zöldségekből készült alaplé felhasználható tészta-, rizsfőzéshez is. A zöldségek, gyümölcsök mosásához használt víz a növények, virágok locsolásához is megfelel. Amikor csak lehet, forgassuk vissza a háztartásban egyéb helyen keletkezett vizet is, sok kicsi sokra megy. Ami már alapvető: szereltessük meg a csöpögő csapot, fogmosás közbe ne folyassuk a vizet! 

A mindennapos odafigyelés megtanulható. Különösen fontos, hogy a gyerekeknek is jó példával járjunk elöl ebben! Nagyszüleink spórolós trükkjei ma új értelmet nyernek, beszélgethetünk velük is erről.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.08.11.

A MEDITERRÁN DIÉTA

A MEDITERRÁN DIÉTA

A tudomány mai állása szerint az évezredes hagyományokkal rendelkező mediterrán diéta a világ...

read more
SUPERFOODOK! LÉTEZNEK?

SUPERFOODOK! LÉTEZNEK?

A táplálkozás egy nagyon fontos kérdés, ráadásul a táplálkozás-tudomány naponta változik, ezért...

read more
Share This