Ehetnek-e szőlőt a cukorbetegek és az inzulinrezisztensek?

A nagy cukortartalmú gyümölcsök, így többek között a szőlő is gyakran tiltólistára kerül a cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára. Vajon tényleg nem ehetnek egy szemet sem, vagy ennyire azért nem kell szigorúnak lenni? A válasz itt sem fekete vagy fehér.

Miért éppen a szőlő?

A szénhidrátanyagcsere zavara esetén, amikor a hasnyálmirigy nem vagy nem elegendő mennyiségű inzulint termel, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökkent mértékű, szükségessé válik az étrend szénhidráttartalmának szükség szerinti módosítása (az életmód egyéb tényezőinek változtatása mellett). Ilyenkor nem csak a naponta elfogyasztott szénhidrátok összmennyisége, de azok típusa is számít, valamint az is, hogy milyen formában és milyen tápanyagokkal együtt kerül elfogyasztásra az adott szénhidráttartalmú táplálék. 

A szőlő mint relatíve nagy cukortartalmú gyümölcs fogyasztása a benne található gyümölcscukor (fruktóz) gyors vércukorszintet emelő hatása miatt általában a tiltólistán szerepel a cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára a szilva, banán, és többek között a görög-, sárgadinnye mellett. 

Biztos, hogy semennyi sem fér bele?

A helyzet nem ennyire fehér vagy fekete. Bizonyos keretek és odafigyelés mellett akár a cukorbetegek, inzulinrezisztensek is megízlelhetik a szőlőt, a tiltott gyümölcsöt. Ehhez azonban kellő mértékű önfegyelem, önismeret és táplálkozástudományi háttérismeret is szükséges. Mivel nem vagyunk egyformák, s a mértékletes fogyasztás is egyénileg mást és mást jelenthet, más a napi étkezési ritmus, az étvágy, a fizikai aktivitás típusa, intenzitása, az esetleges gyógykezelés (inzulin vagy tabletta) jellege, és még egyéb tényezők is befolyásolhatják a vércukorszint ingadozását (pl. az alvásmennyiség, stressz…), ezért mindenkire érvényes szabályt nehéz írni. Inkább különböző szempontokat lehet felsorolni, amik egyéni mérlegelés mellett támpontot adhatnak az érintetteknek. 

Az alábbi lista a cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára segíthet a döntésben:

Mikor és hogyan férhet bele mégis a szőlő az étrendbe?

  • ha nem egy teljes fürtöt, hanem csak egy kisebb mennyiséget fogyasztunk (kb. max. 100 grammot) és nem önmagában esszük a szőlőt, vagy csak pár szemet teszünk például egy salátába, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertbe
  • ha a szőlő más, nagyobb fehérje-, zsírtartalmú táplálékkal együtt kerül elfogyasztásra, amelyek csökkentik a szőlő glikémiás indexét, például sajttal, túróval, dióval
  • ha a szőlő más, rostban gazdag táplálékkal együtt kerül elfogyasztásra, például néhány szem hozzáadott cukrot nem tartalmazó, korpás keksszel
  • ha a szőlő inkább egy főétkezés (pl. az ebéd) végén, vagy éppenséggel uzsonnára kerül elfogyasztásra
  • ha figyelemmel kísérjük az aznapi vércukorszint ingadozásait, kiugróan magas érték (hyperglikémia) esetén a szőlő valóban nem javasolt, ilyenkor keressük meg, mi állhat a háttérben, ami a változást okozta
  • ha a cukorbeteg, inzulinrezisztens fizikailag aktívabb életmódot folytat, ami nem csupán az edzőtermi vagy kültéri, szabad vagy saját súlyos edzéseket, de a rendszeres sétát, kirándulást, táncot, kertészkedést is magában foglalja. A gyakori testmozgás – egyéb jó hatásai mellett – javítja a sejtek inzulin iránti érzékenységét és megkönnyít a vércukorszint kordában tartását.

A szőlő esetében a Stop tábla így a fentiek értelmében kiegészítésekkel érvényes, de ezek egyénenként változhatnak. Nem az a cél, hogy bizonyos élelmiszereket, ételeket, alapanyagokat bűnösnek tituláljunk, de a másik véglet, a féktelen hedonizmus sem vezet jóra. 

Plusz 1 tipp: Szőlőléként (különösen a hozzáadott cukrot is tartalmazó gyümölcsitalok formájában), aszalva, lekvárként már ismét más a helyzet, de a mérték az érték szlogen ekkor is igaz.

Ami biztos: a cukorbetegek, inzulinrezisztensek ne tartsanak szőlőkúrát, szőlőnapot, mert ezt a cukormennyiséget nagy valószínűséggel nem tudja kockázatok nélkül tolerálni a szervezetük!

Mindig érdemes konzultálni az étrend összetételéről a kezelőorvossal és a dietetikussal, mielőtt jelentősebb változtatásokat tennénk, jelen esetben a szőlő fogyasztását, mikéntjét, mértékét is egyeztessük még a szőlőszezon előtt! Különösen amiatt, mert a cukorbetegség szövődményeként fellépő szív-ér rendszeri problémák és vesebetegség tovább árnyalhatják a helyzetet.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.08.25.

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.diabeteszdieta.hu/hogyan-egyen-egy-cukorbeteg-ha-vesebeteg-is/

https://www.diabeteszdieta.hu/cukormentes-befozes-lehetseges/

https://www.diabeteszdieta.hu/hogyan-segithetjuk-cukorbeteg-nagyszuleink-etrendjenek-osszeallitasat

Forrás:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2023/03/mdosz-taplalkozasi-akademai-hirlevel-2023-03-kell-e-felnunk-a-szenhidratoktol.pdf

Share This