Pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) esetén hogyan alakul az étrend?

Előzőleg már röviden körbejártuk, mi történik a dietetikussal történő konzultáción, s hogyan alakul a pajzsmirigy-alulműködés esetén az étrend. Ez alkalommal a pajzsmirigy ellentétes irányú zavara, a túlműködés kerül előtérbe.

A pajzsmirigy-túlműködés akkor alakul ki (különböző okokból eredően), amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Emiatt felgyorsul az anyagcsere és ez több, jellemzően látványos tünettel jár. 

Mik a főbb tünetei a túlműködésnek?

A teljesség igénye nélkül melyek a hipertireózis vezető tünetei, amelyek befolyásolhatják az étrend összetételét:

 • hirtelen bekövetkező (nem tervezett) fogyás
 • megnövekedett étvágy
 • fokozott izzadás
 • fokozott szívverés
 • hőhullámok
 • szorongás, idegesség, irritáltság
 • hangulati ingadozások
 • alvászavarok
 • izomgyengeség
 • fáradtság
 • menstruációs változások

A pajzsmirigyhormonok túl magas szintje a szervezetben toxikus hatású lehet. Kezelés nélkül a betegség szívproblémákhoz, csontvesztéshez, a csonttörések kockázatához és egyéb problémákhoz vezethet. Az orvosi kezelés részét képezheti a gyógyszerszedés mellett a sugárterápia és a műtét is. A megfelelő, az egyéni szükségletek, igények alapján, dietetikus bevonásával összeállított étrend kiegészíti, de nem helyettesíti a pajzsmirigy-túlműködés terápiáját.

Hogyan alakul az étrend pajzsmirigy-túlműködés esetén?

Egyes élelmiszerek segíthetnek megőrizni, helyreállítani a pajzsmirigy egészségét, és csökkenthetik a túlműködés néhány negatív hatását. 

A pajzsmirigy-túlműködés egyes kezelései előtt általában alacsony jódtartalmú étrendet szükséges követni. Ilyen helyzet áll elő például a sugárterápia előtt, ami a felesleges vagy sérült pajzsmirigysejtek eltávolítása érdekében történik. 

A jódban gazdag, jóddal dúsított élelmiszerek, táplálékok közé például a tengeri halak, tengeri herkentyűk, az alga, nori, sushi, a jódozott só, jódtartalmú ásványvíz, ezek fogyasztása kerülendő. A tejből, tejtermékekből, tojássárgájából a mértékletes fogyasztás javasolt (bár kalcium és D-vitamin szempontjából a tej és a tejtermékek éppenséggel kedvezők lennének).

Egyes keresztes virágú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek csökkentik a pajzsmirigyhormon-termelést, és csökkenthetik a pajzsmirigy jódfelvételét. Így a hipertireózis étrendjében ezeknek igen helye van, ilyen például a kelbimbó, brokkoli, karfiol…).  

A koffeint tartalmazó italok, élelmiszerek (kávé, fekete-, zöldtea, kóla, energiaital, csokoládé), súlyosbíthatják a pajzsmirigy-túlműködés tüneteit, és fokozott szorongáshoz, idegességhez, ingerlékenységhez és szapora szívveréshez vezethetnek. A koffein ilyen jellegű hatásainak észlelése esetén a koffeintartalmú italok kerülése és koffeinmentes alternatívákkal történő helyettesítése javasolt. 

A hipertireózis esetén gyakori vashiány miatt vasban gazdag élelmiszerek, táplálékok fogyasztása jó hatással lehet a betegség állapotára.

A cinkben, szelénben gazdag alapanyagok gyakori választása szintén előnyös lehet a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegek étrendjében.

A pajzsmirigy-túlműködés révén gyenge és törékeny csontozat állapotának megőrzése, javítása miatt a D-vitaminban és a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása javasolt. A tej és tejtermékek korlátozása miatt felmerül az étrend-kiegészítők szedésének szükségessége is.

A diéta összeállításánál fontos megjegyezni, hogy csak kivizsgált, diagnosztizált cöliákia esetén javasolt a glutén elhagyása, s ugyanez érvényes az érend laktózmentessé, -szegénnyé tételére is, vagyis automatikusan sem a glutént, sem a laktózt nem célszerű elhagyni, csak a megfelelő diagnózis és tünetek birtokában.

A fentiek nem helyettesítik az orvosi és dietetikai konzultációt, minden esetben egyénileg szükséges egyeztetni a javasolt étrendet, mivel az egyéb betegségeket, kórállapotokat, panaszokat is figyelembe kell venni.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.05.30.

Források:

https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism-diet

Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz: Pajzsmirigybetegségek dietoterápiája. Új DIÉTA XXX. 2021/2. szám

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326275

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This