Okosan böjtölni – Lehetséges?

A 40 napos böjt kezdete kapcsán érdemes átismételni, valójában mi a húsvét előtti böjt célja. Ha böjtölnénk, mire figyeljünk oda. Kinek nem javasolt? S miként segíthet egy dietetikus ezen a területen?

Mi a célja?

A húsvétot megelőző, vallási eredetű, 40 napos böjt nem egyenlő a koplalással, éhezéssel. A célja inkább a szellemi megtisztulás, amely során a böjtölő lemond valamiről meghatározott időre, s így az akaraterejét, vallásos hitét erősíti. A 40 napos böjt sem jelent egyoldalú étrendet, hiszen nem kell kihagyni a húsféléket sem. 

Vallásos meggyőződés nélkül is lehet böjtölni, s megtartóztatni magunkat akár az alkoholtól, kávétól, húsos ételektől is. Közben ugyanúgy fontos a kiegyensúlyozott étrendre odafigyelni, hogy elkerüljük a szélsőséges diéta okozta kockázatokat. 

Ma már többféle böjt létezik, például az időszakos böjt is, amelyet sokan főleg testtömegcsökkentés céljából követnek.  

A böjt nem egyenlő a szervezet „méregtelenítésével”. Az erre a célra alkalmazott léböjtkúrák, gyógynövény-tartalmú készítmények nem teljesen veszélytelenek. Az anyagcsere során keletkező melléktermékek kiválasztását a vese, az emésztőrendszer, a tüdő és a bőr végzi, így nem feltétlenül szükséges külsőleg beleavatkozni ebbe a folyamatba. Kivételt a mérgezéses állapotok (pl. gyógyszer, drog, alkohol révén), valamint a veseelégtelenség jelenthet.

Mik a lehetséges kockázatok?

Ha túl hirtelen vágunk bele a böjtbe, s főleg, ha koplalásként fogjuk fel, rövid távon is számos kellemetlenséggel szembesülhetünk. Fejfájás, ingerlékenység, koncentrációs zavarok, memóriaproblémák, szédülés, ájulás, rosszullét környékezhet meg minket a gyors energia-, tápanyaghiány és a vércukorszint csökkenése miatt. Különösen, ha addig amúgy rendszeresen ettünk, mert a rapid megvonás sokként érheti a szervezetet. 

Hogyan végezzük?

A néhány napos, fokozatosan felépített böjt révén elsősorban az emésztőrendszer átmeneti kímélete, tehermentesítése érhető el. Ne vigyük túlzásba, ilyenkor is étkezzünk, csak mérsékeltebben! Emellett fontos, hogy ne terheljük túl magunkat, se fizikailag, se szellemileg, mivel kevesebb energiánk lesz közben, ami balesetveszélyes is lehet, ha nem lassítunk közben a szokásos tempón. Sportági rekordokat ne a böjti napokon igyekezzünk megdönteni, s veszélyes munkát se ilyenkor végezzünk, ne vezessünk autót se, mert lassabbak lehetnek a reflexeink is. 

Kiknek nem javasolt?

Cukorbetegeknek, daganatos betegeknek, evészavarban szenvedőknek, várandós, szoptató nőknek, időseknek, gyermekeknek nem is javasolt a böjtölés. A gyümölcs-, zöldségnapok és a léböjtkúrák a vesebetegek szervezetére bírhatnak drasztikus hatással.

A dietetikus hogyan segíthet?

Ha a tavasz közeledtével szeretnénk „megreformálni” az étkezésünket, de nem szeretnénk bedőlni a számtalan fals diétának, amik gyors „méregtelenítést” kínálnak böjtként, érdemes inkább dietetikushoz fordulni. A segítségével olyan étrendet tudunk összeállítani, ami kímélő módon, de támogatja az emésztő- és kiválasztórendszer működését, ha előtte például ezzel volt problémánk.

Sokkal eredményesebb, ha az aktuális egészségi és tápláltsági állapotunkhoz igazodó étrendet alakítunk ki a dietetikus segítségével, mintha egy, a saját igényeinket, szükségleteinket, szokásainkat figyelmen kívül hagyó „diétás” sablont követnénk. 

Ehhez első körben szükséges, hogy néhány napon át nyomon kövessük az általunk vezetett táplálkozási naplóban, hogy mit, mennyit, hogyan, mikor eszünk, iszunk. Ebből könnyebben látható, mit és mennyit érdemes alakítani a jelenlegi étrenden. Elképzelhető, hogy csak finomhangolás szükséges, nem olyan mértékű átalakítás, amit egy-egy divatdiéta előírna. 

Ha több napos böjtbe kezdenénk, hasznos lehet a ráhangolódást és a böjt végének levezetését is szakember felügyelete mellett végezni, ezzel elkerülhető például az emésztőrendszer túlterhelése a böjt megtörésekor.

ALSAD-tipp: Ovo-lakto vegetariánus, rostdús menü 20.

Az étrend eléréséhez töltsd le az ALSAD Applikációt és válts Prémium előfizetésre, ahol nemcsak dietetikusoddal tudsz kapcsolódni, hanem több, mint 2000 dietetikusok által tervezett és validált étrend tudja segíteni a böjt időszakát!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2024.02.09

Kapcsolódó olvasnivalók:

Források:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2013_07_bojt.pdf

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/04/sajtokozlemeny-bojtoles-03-29.pdf

Share This