NINCS VALENTIN-NAP AFRODIZIÁKUMOK NÉLKÜL

Mit nevezünk afrodiziákumnak?

A görög mitológia szerelemistennője, Aphrodité nevéből származik a kifejezés. A hagyomány szerint Aphrodité léptei nyomán olyan növények és virágok keltek életre, amelyek fogyasztása vágyserkentőként hatott az emberekre. Mivel a szexualitás mindig is központi szerepet játszott az emberiség történetében, így az afrodiziákumokat is kiemelt érdeklődés övezte mindig is. Ma már tudományos kísérletekkel is lehet bizonyítani vagy cáfolni ezek tényleges hatását, de ennél talán sokkal többet számít a köréjük szövődő hit és remény.

Mi számít afrodiziákumnak?

Számos alapanyagot, élelmiszert, fűszert, italt sorolhatunk ide. Ezek többségének vérbőséget fokozó, vérnyomást fokozó hatása van, ill. olyan tápanyagokat, hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak többe között a nemi hormonok termelésére. Bár természetesen tudjuk, hogy akár a nemi vágy, akár a szexuális teljesítmény sem csak fizikai tényezőkön múlik, hanem sokat számít a megfelelő lelki állapot, a ráhangolódás, a partner ismerete, az iránta való bizalom, és még sok egyéb más tényező is. Éppen ezért, se Valentin-napkor, se más napokon ne kizárólag az afrodiziákumok és az annak tartott alapanyagok, ételek fogyasztásától várjuk azt, hogy sikeresek legyünk a szerelemben.

Ismertebb afrodizákumok

Az alábbiakban felsorolok néhány olyan alapanyagot, élelmiszert, amelyek hatását ugyan tudományos bizonyítékok nem feltétlenül bizonyítják, de régóta előszeretettel fogyasztjuk ezeket a szerelmesek napján is. Utólag már úgy is igen nehéz, vagy talán értelmetlen is keresni, hogy pontosan melyik összetevő lehetett a kulcsa a párunkkal elköltött mámoros vacsora sikerének.

  1. Csokoládé: A kakaóval folytatott tanulmányok kevés bizonyítékot szolgáltatnak annak alátámasztására, hogy valóban afrodiziákum lenne. Édes íze, krémes állaga és a hozzá kapcsolódó érzetek, tulajdonságok miatt mégis a Valentin-napi menü szerves része.

2. Osztriga: A libidót fokozó tulajdonságait emberekben még nem sikerült kutatásokkal alátámasztani. Vélhetően a kagyló formája, és az osztriga elfogyasztásának módja az, ami inkább afrodiziákummá emeli ezt az amúgy igen megosztó ízű táplálékot.

3. Méz: Már évszázadok óta használják arra, hogy romantikát vigyen a házasságokba, kapcsolatokba. Gyors energiaforrásul szolgál, ami szükséges egy szerelmi együttléthez, emiatt nemcsak ízével édesítheti meg a szerelmesek életét. Cukorbetegek számára csak mértékkel javasolt.

4. Csípős chili: Állítólag a benne található kapszaicin az, amely a chili fűszerességét adja, serkenti a nyelv idegvégződéseit, és a szexuális vágyat fokozó vegyületek felszabadulását előidézi. Ezt a hiedelmet azonban egyetlen tanulmány sem támasztja alá. Bánjunk vele óvatosan, egy kevés játékos fűszerként hat, a túl sok azonban ellenkező eredményt érhet el.

5. Alkohol: Segít ellazulni és kellő hangulatot teremteni. A túlzott alkoholfogyasztás azonban csökkentheti az izgalmat és a szexuális funkciót, ezért kulcsfontosságú, hogy csak egy, legfeljebb két pohárral igyunk, mielőtt kudarcba fulladna az este.

További tippek

  • Szív alakú, hosszúkás vagy kehely formájú? Akkor illik a Valentin-naphoz is, hiszen a vizualitás és a nemi szervek alakját mintázó ételek is segíthetik, hogy jobban hangulatba jöjjünk. Vagy akár nevessünk egy jót.
  • Ne feledjük az illatokat sem! A finom ételek, italok és parfümök aromái is hozzájárulnak a jóérzéshez, amit egy kettesben elköltött étkezés okoz.
  • Bátran fűszerezzünk! Számos friss vagy szárított fűszerünk, mint például a zeller-, petrezselyemzöld, a gyömbér, a szegfűbors, a rozmaring, a koriander, a sáfrány, a, a bazsalikomlevél és a borsmenta is használható a csábító vacsorához!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.02.14.

(Források: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_hirlevel_2008_10.pdf; https://www.healthline.com/nutrition/aphrodisiac-foods)

Share This