Hogyan tudjuk megoldani, hogy a moziban is jól/jókat együnk, igyunk?

A film közbeni rágcsálás, ropogtatás sokaknak összekapcsolódik. Ilyenkor nem árt tudatosnak lenni már abban, hogy mit és mennyit eszünk, iszunk. Elvégre a figyelmünket leköti a mozivászon, s többet is ehetünk, mint amennyit terveztünk.

Nehéz a választás

A hazai mozitermek büféiben sajnos, továbbra is jellemzően elég szűk kínálatot találunk, legalábbis az ennivalókból. Italokból már jobb a helyzet. A nagy méretű adagok sem könnyítik meg a helyzetet, mert még a legkisebb méretű popcorn és nachos is egy kisebb étkezésnek is beillik. Ez nem meglepő, valójában már eleve tudjuk, hogy a mozimenü e téren nem a legegészségtudatosabb megoldása lesz a heti étrendünknek, így ennek megfelelően érdemes hozzáállni. 

Mit és hogyan válasszunk?

A natúr, ízesítés nélküli popcorn lenne a legjobb választás, de a mozik büféiben többnyire a sózott, olajban kipattogtatott kukorica érhető el. Önmagában a pattogatott kukorica egy remek étel lenne, de a hozzáadott zsiradék és a só mennyisége miatt mégsem mehetünk el szó nélkül. Megoldás lehet, ha a legkisebb popcornt kérjük ki. Azt is megoszthatjuk a mozis társunkkal, ha csak nem egyedül ülünk be a filmre.

A ropogós nachos (kukoricalisztből készült tortillachips) mellé inkább a paradicsomos szószt kérjük, ne a sajtmártást, vagy éppenséggel kérjük csak önmagában! 

Zsírmennyiség szempontjából a perec lehet jobb választás, bár a só- és szénhidráttartalma ennek sem kevés. Mivel finomított lisztből készül, emiatt rostszegényebb, s kevésbé lesz laktató. Hamar újra éhesek lehetünk utána. 

A csokoládé és a csokoládéval borított édességek esetén a kisebbik kiszerelés mellett döntsünk, ha valami édesre vágynánk. Ez esetben már ne kérjünk pluszban cukrozott üdítőt is! 

A cukor-, csokoládémázzal vagy éppen sült tésztával burkolt olajos magvak esetében sem árt a mértéktartás, mert maga az alapanyag (pl. a földimogyoró) is elég gazdag zsírforrás, de az ízesítés további növeli az energiatartalmat, így ezek is becsapós csemegék lehetnek. Bár egyben igen laktatók is.

Az italok, főleg a cukrozott üdítők esetében a legkisebb méret is jelentős cukorforrás. Bár jó, ha nemcsak eszünk, hanem iszunk is a filmezéskor, de a mellékhelyiséget is hamarabb kell meglátogatni a közel fél literes pohár után… Legjobb, ha az ásványvizet választjuk! A 100%-os narancslé jöhet még szóba, bár a gyümölcscukor miatt a szénhidráttartalma ennek sem nulla (ha erre is figyelnünk kellene), hiába nem adtak hozzá külön cukrot.

Megelőzés?

Ha megtehetjük, együnk otthon vagy még a mozi előtt egy étteremben, önkiszolgáló étteremben. Lehet ez főtt étel, szendvics, egy tartalmasabb saláta is, a lényeg, hogy ne éhesen menjünk a moziba! Főleg, ha tudjuk, hogy ott könnyebben elcsábulnánk, s nem tudnánk jó döntést hozni. Korgó gyomorral nem fogjuk élvezni a filmet, s utána nagyobb valószínűséggel eszünk majd nagyobb adag ételt, mint amennyire szükségünk lett volna. 

Elviteles menü?

A legtöbb mozi szabályzata tiltja, hogy nem a helyszínen vásárolt ételt, italt bevigyünk, de ha az adott mozi ezt nem ellenzi (például mert autós vagy kertmoziról van szó), akkor egyszerűbb a helyzetünk. Ilyenkor bátran vigyünk magunkkal olyan elemózsiát, amivel nem kell kompromisszumot kötnünk, s az étrendünkbe kevésbé illő dolgot csipegethetünk.

Amennyiben nincs korlátozó tényező (pl. vese-, cukorbetegség, táplálékallergia…), például só, cukor, zsír, allergének tekintetében, akkor időnként, alkalmanként beleférhet a mozis „menü” is. Ilyenkor is figyeljünk azért a fenti tippekre! Illesszük a napi étrendünkbe a film közben megevett falatokat! Például ilyenkor már ne vacsorázzunk külön is! 

Ha nem sűrűn fordul elő egy ilyen étkezés, az még nem okoz hosszú távon gondot.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2024.02.20

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vesebetegdieta.hu/mi-a-natrium-szerepe-a-vese-mukodeseben/

Share This