MIT KELL TUDNI A VEGÁN ÉTRENDRŐL?

Az utóbbi évek egyértelműen legnépszerűbb étkezési trendje a vegán étrend. Ennek jellemzője, hogy – szemben a vegetáriánus étrenddel – semmiféle állati eredetű alapanyagot, élelmiszert nem tartalmaz. A vegán étrendben nincs se hús, se hal, se tojás, se tejtermék, se méz. Míg korábban elsősorban egészségmegőrzési okok álltak a vegánság mögött, ma már egyértelműen a bolygó fenntarthatóságának kihívásai vezetnek sok embert a növényi étrend felé.

A növényi alapú táplálkozásnak számos előnye van:

  • A zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak dominanciájának köszönhetően gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban és antioxidánsokban. 
  • Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően segíti emésztőrendszerűnk egészségének megőrzését.
  • Mivel gazdag egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakban (pl. omega-3, omega-6 zsírsavak), így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett a telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és hozzájárulnak az erek egészségének megőrzéséhez. Kitűnő forrásai ezeknek az egészséges zsírsavaknak a növényi olajok, az olajos magvak, a diófélék.
  • Jót tesz a bolygónknak. A húsfogyasztáshoz kapcsolódó állattartás közvetlenül hat a bolygónk ökoszisztémájára. Emellett a feldolgozásához kapcsolódó élelmiszeripari tevékenység energia- és vízigénye közvetve tovább növeli a környezeti terhelést. Ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat, akkor ennek pozitív hatása idővel visszagyűrűzik majd az állattenyésztésre és az élelmiszeripar működésére is.

Ugyanakkor a növényi étrendet is “jól” kell csinálni, hiszen ha az étrendünk nem kiegyensúlyozott, akkor az ebben az esetben is egészségünk rovására mehet.

  • A növényi étrendnek is tartalmaznia kell minden tápanyagot. Fehérjéket elsősorban a hüvelyesekből, gabonafélékből, diófélékből, tofuból nyerhetünk, zsírokat a növényi olajokból, olajos magvakból.
  • A növényi étrendek jellemzően hiányosak vasban, kalciumban, B12-vitaminban. Való igaz, hogy vannak olyan növényi alapanyagok, amelyek tartalmaznak vasat, kalciumot, de ezek felszívódása, hasznosulása kevésbé hatékony, mintha állati eredetű forrásból származnának. Érdemes odafigyelni, hogy a növényi alapanyagok közül is gyakran fogyasszuk a vas-, kalciumtartalmúakat, rendszeresen ellenőriztessük a vas-, kalcium-, B12-vitamin-szintünket, és szükség esetén étrendkiegészítővel biztosítsuk ezek megfelelő bevitelét.
  • A kiegyensúlyozott vegán étkezésnél is fontos a megfelelő étkezési ritmus. Ha összevissza eszünk,spontán nassolunk, az ugyanúgy nem optimális a szervezetünk működése szempontjából. 
  • A megfelelő étkezés mellett arra is figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszunk minden nap.

Bodon Judit dietetikus

2021.10.14.

Share This