MIT KELL TUDNI A VEGÁN ÉTRENDRŐL?

Az utóbbi évek egyértelműen legnépszerűbb étkezési trendje a vegán étrend. Ennek jellemzője, hogy – szemben a vegetáriánus étrenddel – semmiféle állati eredetű alapanyagot, élelmiszert nem tartalmaz. A vegán étrendben nincs se hús, se hal, se tojás, se tejtermék, se méz. Míg korábban elsősorban egészségmegőrzési okok álltak a vegánság mögött, ma már egyértelműen a bolygó fenntarthatóságának kihívásai vezetnek sok embert a növényi étrend felé.

A növényi alapú táplálkozásnak számos előnye van:

  • A zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak dominanciájának köszönhetően gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban és antioxidánsokban. 
  • Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően segíti emésztőrendszerűnk egészségének megőrzését.
  • Mivel gazdag egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakban (pl. omega-3, omega-6 zsírsavak), így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett a telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és hozzájárulnak az erek egészségének megőrzéséhez. Kitűnő forrásai ezeknek az egészséges zsírsavaknak a növényi olajok, az olajos magvak, a diófélék.
  • Jót tesz a bolygónknak. A húsfogyasztáshoz kapcsolódó állattartás közvetlenül hat a bolygónk ökoszisztémájára. Emellett a feldolgozásához kapcsolódó élelmiszeripari tevékenység energia- és vízigénye közvetve tovább növeli a környezeti terhelést. Ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat, akkor ennek pozitív hatása idővel visszagyűrűzik majd az állattenyésztésre és az élelmiszeripar működésére is.

Ugyanakkor a növényi étrendet is “jól” kell csinálni, hiszen ha az étrendünk nem kiegyensúlyozott, akkor az ebben az esetben is egészségünk rovására mehet.

  • A növényi étrendnek is tartalmaznia kell minden tápanyagot. Fehérjéket elsősorban a hüvelyesekből, gabonafélékből, diófélékből, tofuból nyerhetünk, zsírokat a növényi olajokból, olajos magvakból.
  • A növényi étrendek jellemzően hiányosak vasban, kalciumban, B12-vitaminban. Való igaz, hogy vannak olyan növényi alapanyagok, amelyek tartalmaznak vasat, kalciumot, de ezek felszívódása, hasznosulása kevésbé hatékony, mintha állati eredetű forrásból származnának. Érdemes odafigyelni, hogy a növényi alapanyagok közül is gyakran fogyasszuk a vas-, kalciumtartalmúakat, rendszeresen ellenőriztessük a vas-, kalcium-, B12-vitamin-szintünket, és szükség esetén étrendkiegészítővel biztosítsuk ezek megfelelő bevitelét.
  • A kiegyensúlyozott vegán étkezésnél is fontos a megfelelő étkezési ritmus. Ha összevissza eszünk,spontán nassolunk, az ugyanúgy nem optimális a szervezetünk működése szempontjából. 
  • A megfelelő étkezés mellett arra is figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszunk minden nap.

Bodon Judit dietetikus

2021.10.14.

PIKNIKEZZÜNK OKOSAN!

PIKNIKEZZÜNK OKOSAN!

Ahogy melegszik az idő, egyre több időt tudunk a szabadban tölteni, és így egyre több a lehetőség...

read more
Share This