Mediterrán diéta helye a cukorbetegség diétájában

Jó oka van annak, hogy a mediterrán étrendet 2022-ben ötödik éve választják a legjobb étrendnek a világon és a legjobb diétának a cukorbetegség kezelésére.  A mediterrán diéta inkább életmód, mint szigorú étrend. Kiváló választás lehet, ha cukorbetegként ennek a diétának a szabályait követjük, hiszen nemcsak jobb vércukorszinteket, hanem akár fogyást és az energiaszint növekedését is megtapasztalhatjuk. Ezért is fontos küldetés az ALSAD applikáció fejlesztő csapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítsük a cukorbetegeket az egészségtudatos gondolkodásmód eléréséhez. Támogatjuk őket egészségi állapotuk javításában, és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

A tudomány mai állása szerint az évezredes hagyományokkal rendelkező mediterrán diéta a világ egyik legegészségesebb étrendje, köszönhetően a főként antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag ételek kombinációjának. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy azon népek körében, amelyek ezt a remek étrendet követik, a legmagasabb a várható élettartam.

A kutatások azt mutatják, hogy a mediterrán étrend a cukorbetegek számára is előnyös, mert követésével többek közt javulhat a szív egészsége, csökkenhet a gyulladásos markerek szintje, és hatékony módszer lehet a testsúlycsökkentésre is. Ezenkívül kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti a HbA1c szintet is.

Maga a mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, a világon több változata is létezik. Az étrend alapját a növényi eredetű táplálékok (zöldségek, gyümölcsök), a teljes kiőrlésű gabonatermékek, hüvelyesek, olajos magvak, olívaolajok, halak és sovány húsok képezik.  Mérsékelt mennyiségben tartalmaz ez a diéta tejet, tejterméket, vörös húsokat. A mediterrán diéta egy olyan életmód része kellene, hogy legyen, ahol kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak, a pihenésnek és a pozitív életszemléletnek. A diéta arra összpontosít, hogy az ember lassan étkezzen, szánjon időt arra, hogy élvezze az ételt, és valóban természetes módon táplálja testét friss élelmiszerekkel.

Hogyan segíthet a mediterrán étrend a cukorbetegség kezelésében?

Összességében elmondható, hogy a mediterrán diéta több olyan élelmiszer fogyasztását javasolja, amelyeknek pozitív hatása van a szervezet működésére, és kevesebbet abból, aminek nem, beleértve a vörös húsokat, a finomított szénhidrátokat és a cukros ételeket.

Az ALSAD applikáció megtervezésekor ezért is volt kiemelten fontos számunkra, hogy a cukorbeteg számára validált, mind a diagnózisuknak, mind pedig a napi meghatározott szénhidrát bevitelnek megfelelő étrendeket alakítsunk ki. Az elérhető több száz/ezer validált étrend segíthet a diétás életmód könnyebb elsajátításában és követésében. Az applikáció segítségével nemcsak étrendi támogatást kaphatnak az érintettek, hanem segítségükre lehet a szénhidrátszámolásban is, aminek, mint tudjuk kiemelt szerepe van a cukorbetegség kezelésében. Nem lesz szükség kockás kisfüzetre, táblázatokra, de még számológépre sem! Az ALSAD alkalmazáson belül elérhető az étrendi napló is. Ha szeretnénk, hogy a szakemberek valós képet kapjanak étkezésünkről – márpedig ez fontos cél, akkor mindent fel kell tüntetni ebben a naplóban. Ha ugyanis az ALSAD Étkezési Naptár funkciójában rögzítjük, mit ettünk és ittunk aznap, akkor az ALSAD már ki is számolja a dietetikus és a szakorvos számára a tápanyag-és kalóriatartalmakat, valamit az összefüggéseket is feltárja és megmutatja a vércukorszint és a szénhidrátbevitel között, ami számukra és az érintettek számára is nagy segítség.

Mindig konzultáljon egészségügyi szakemberekkel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a mediterrán étrend megfelelő-e az Ön számára, különösen, ha cukorbeteg!

Simonová Erika dietetikus

2023.10.31.

Források és kapcsolódó olvasnivalók:

https://www.diabeteszdieta.hu/etkezesi-naplo/

Martín-Peláez S, Fito M, Castaner O. Mediterranean Diet Effects on Type 2 Diabetes Prevention, Disease Progression, and Related Mechanisms. A Review. Nutrients. 2020 Jul 27;12(8):2236.

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/meal-plans/mediterranean

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This