Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, gesztenyével/aszalt szilvával töltött sültek – a hazai karácsonyi menü tipikus elemei. Természetesen semmi gond nincs ezekkel a hagyományos ételekkel sem, de ha szeretnénk valami könnyebb fogást is tálalni, akkor bátran próbálkozzunk a hidegtálak, sült húsok, halak mellé jól illő salátákkal is.
Tippek a kivitelezéshez:
- Elsősorban ne majonézes salátákban gondolkozzunk, hiszen a majonézes-tejfölös öntet (pl. francia saláta) magas zsírtartalmú, így nehezen emészthető, emiatt pedig akár túlságosan is eltelíthet minket – főként, ha a többi fogás is magasabb zsírtartalmú.
2. Ha mégis ilyen jellegű öntetre vágyunk, akkor a tejfölt helyettesíthetjük görög vagy natúr joghurttal (így csökkentve a zsírtartalmát), illetve használjunk kevesebb majonézt, és használjunk bátrabban fűszereket – pl. mustárt, friss vagy szárított zöldfűszereket.
3. Nem kell, hogy a saláta “tocsogjon” az öntetben, legyen az akár olívaolajos, akár joghurtos/tejfölös. Az öntet célja, hogy selymességet, extra ízt adjon a salátának – de ne dominálja annak ízét, ne nyomja el a többi összetevő karakterét. Ezért a cél, hogy az öntet épphogy csak bevonja a zöldségeket.
4. A színes saláták gyönyörűen mutatnak az ünnepi asztalon, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezerféle hozzávalót kell hozzájuk aprítani. Válasszunk 2-3 színes hozzávalót (pl. rukkola, kaliforniai paprika, kígyóuborka), adjunk hozzá öntetként olívaolajat, balzsamecetet, citrom- vagy narancslevet, vagy akár ezeknek a citrusoknak a reszelt héját. Egy narancsleves öntet fantasztikusan ünnepivé tudja varázsolni a legegyszerűbb salátát is, érdemes kipróbálni.
5. Az öntetekhez való használatuk mellett a narancsot, mandarint, grapefruitot kisebb falatokra vágva a salátába is tehetjük, nagyon jól érvényesül édes, savanykás vagy épp fanyar ízük a sültek, hidegtálak mellett.
6. Tovább növelheti salátáink ünnepi jellegét, ha megszórjuk egy kevés aprított, pirított dióval, mandulával.
A salátákat többek között azért is érdemes beilleszteni az ünnepi menübe, mert így ebben az időszakban is biztosíthatjuk a zöldségbevitelünket. A friss zöldségek magas rosttartalmukkal támogatják emésztőrendszerünk egyensúlyát, ami az esetlegesen túlevős, összevisszaevős napokban jól tud jönni. Ha megfelelő a zöldségbevitelünk, akkor kevésbé várhatóak emésztőrendszeri panaszok (pl. puffadás, elnehezült gyomor).
Ha főétkezéseinket kiegészítjük zöldséges fogásokkal, akkor az ételeink telítőértékét is növeljük, anélkül, hogy külön megnehezítenénk a gyomrunk, bélrendszerünk munkáját. Ez pedig segíthet minket abban, hogy jó közérzettel, panaszok nélkül élvezhessük a pihenést, a szeretteink társaságát.
2021.12.17.