HŰSÍTŐ, HÁZI KÉSZÍTÉSŰ FAGYLALTOK

A nagy nyári forróságban a legtöbben vágyunk a hidegre, és mi is eshetne jobban a melegben, mint egy finom fagyi. Egy adag fagylaltért ráadásul nem szükséges feltétlenül elsétálnunk a fagyizóig, sőt, még csak fagylaltkészítő gépre sincs szükségünk ahhoz, hogy otthon is ízletes finomságokat készítsünk.

A fagyikészítés nem egy bonyolult dolog, így kísérletezzünk bátran! Ezért is szeretnék most az otthoni fagyikészítéshez pár okos és praktikus tippet adni, hogy elviselhetőbb legyen a hőség. Ha úgy döntünk, hogy nekivágunk hideg finomságokat készíteni, nem lesz nagy eszközigényünk: egy doboz, egy tál, egy habverő vagy fakanál, és persze egy jó fagyasztó.

Többféle alap közül választhatunk. Készíthetünk klasszikus főzött fagyit, tejszíneset, joghurtosat, vizeset, tojáshabost, sűrített tejeset, fagyasztott gyümölcsöst, vagy ezek keverékét.

Miután elkészítettük az alapot, nincsen más dolgunk, mint jól kihűteni az egészet. Érdemes a masszát egy nagyobb, laposabb dobozba önteni, majd a fagyasztóba rakni. Kb. fél óránként érdemes kivenni és átkeverni (fakanállal, habverővel, robotgéppel), amíg meg nem fagy. Ha nincs kedvünk kevergetni, akkor újrahasznosítható műanyag jégkrémformákba is beletölthetjük a fagyialapot. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a házi fagyi nem lesz olyan selymes állagú, mint a cukrászdai változata, de az eredmény kárpótolni fog minket.

Nézzünk 3 konkrét példát is!

Krémes csokifagyi

Bár ezzel a fagyival picit több munka van, de így is nagyon hamar elkészül, és az íze fantasztikus. Első lépésként sűrített tejet, tejszínt, tejet felforralunk. Ehhez az alaphoz adhatunk kakaó- vagy karobport, csokoládét, de akár gyümölcsöket is. Ha simára kevertük a masszát, akkor egy kevés keményítővel sűrítsük be, és töltsük dobozba. Hagyjuk kicsit kihűlni, és nincs más dolgunk, mint fagyasztóba rakni és megvárni, hogy megfagyjon.

Szedres-joghurtos jégkrém

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető finomság. A szedret pici vízzel pároljuk meg. Ha nagyon fanyar lenne, ízesíthetjük egy kevés cukorral vagy vaníliás cukorral is. Turmixoljuk össze, majd egy szitán szűrjük le, hogy ne legyenek magok az elkészült jégkrémben. Ezután a szederpürét keverjük össze natúr görög joghurttal. Töltsük be a jégkrém alapot a formákba, és mehet is a fagyasztóba.

Meggyes chia parfé

Ez is egy nagyon egyszerű recept. Azok is bátran fogyaszthatják, akik nem isznak vagy ihatnak tejet. Először egy „hagyományos” chia pudingot készítünk: a chia magot eritrtittel (vagy cukorral) elkeverjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a kimagozott meggyet egy pici vízzel és fahéjjal megpároljuk és összeturmixoljuk. Ezt a meggymasszát adjuk hozzá a chiapudinghoz. Töltsük be az egészet egy őzgerinc formába, és a fagyasztóban hűtsük le az egészet.

Készítsetek fagyit, és ha bátrak vagytok próbáljátok ki a tölcsérkészítést is!

Simonová Erika dietetikus

2022.07.28.

Share This