Dietetikusok Hete: Interjúsorozat – Schmidt Judit

Június első hete, a dietetikusok hete. Ez a hét kiváló alkalom arra, hogy a dietetikusi szakmát a nagyközönséggel is megismertessük, mivel még mindig sok a tévhit és a hamis igazság a dietetikával és a dietetikusokkal kapcsolatban. Ennek alkalmából hoztunk nektek egy interjúsorozatot, melyben a szakma képviselőit, és elhivatott támogatóit mutatjuk be Nektek.

Sorozatunk első részében, Schmidt Judit dietetikussal beszélgettünk.

Miért lettél dietetikus?

Ennek részben személyes oka van. A dietetikusi pályán anyukám fogyókúrás nehézségei indítottak el. Mivel az ő diétái kapcsán sok cikket olvastam akkoriban az egészségmegőrző étrendről, a különböző diétákról és az életmódváltásról, így tudtam meg, hogy létezik ez a szakma. Szerettem volna, ha egyszer én is ilyen újságokban szerepelek szerzőként. Tulajdonképpen ez meg is valósult, amire nagyon büszke vagyok. Már egyáltalán nem bánom azt sem, hogy az orvosi egyetemről egy ponttal lemaradtam. 

A dietetika melyik szakterületén tevékenykedsz?

Nem terápiás, hanem prevenciós dietetikusként dolgozom, így elsősorban az étrend-, életmódfüggő betegségek megelőzésével foglalkozom, s a munkám során az edukáció, a táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadása a célom. Havi rendszerességgel írok édesanyáknak, szülőknek szóló cikkeket is, így a csecsemő-, gyermektáplálás, hozzátáplálás területe is közel áll hozzám. A környezetvédelem, fenntarthatóság, élelmiszerpazarlás elleni küzdelem témákat is a szívügyemnek tekintem.

Ha jól tudjuk, wellbeing szakértőként is dolgozol, hogyan tudod ezt ötvözni a dietetikával?

Tavaly elvégeztem egy munkahelyi well-being projektmenedszer képzést, hogy a vállalati wellbeing terén szerzett munkatapasztalataimat elmélyítsem. Ha megkeresést kapok, akkor munkahelyi wellbeing programok keretében céges előadások keretében igyekszem átadni az adott, dietetikai témával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket. Bízom benne, hogy a jövőben bővebben is tudok a wellbeinggel foglalkozni, s például a munkahelyi étkezés fenntartható módon történő megvalósításában is segíteni a vállalatokat. A lakóhelyemen már elindítottunk Hennel Éva kolléganőmmel egy jólléttel kapcsolatos beszélgetéssorozatot, ami a lakosok tájékoztatását, szemléletformálását, érzékenyítését segíti. A jövőben ezt szeretnénk kibővíteni, magasabb szintre emelni, céges környezetben is.

Mesélj nekünk az első pozitív élményedről végzett dietetikusként!

Az első komolyabb sikeremet egy szomszédom kapcsán értem el. Mivel megtudta, hogy akkoriban végeztem dietetikusként, megkeresett és segítséget kért. Néhány alkalommal találkoztunk és átbeszéltük az akkori étrendjét, életmódját. Tanácsokkal láttam el, hogy min változtasson. Pár kilót szeretett volna fogyni, ami a meglévő szénhidrátanyagcsere-zavara miatt is gátolta őt a családalapításban. Nagy öröm volt számomra, mikor pár hónap múlva elújságolta, hogy már úton van a baba és nagyon hálás, amiért ebben nekem is szerepem volt. Azóta már két kisfiú boldog édesanyja. 

Úgy gondoljuk, hogy a dietetika révén nagyon sok új lehetőség tárult eléd. Melyiket tartod a legmeghatározóbbnak?

A főiskolán elsajátított tudást a saját életemben és az egészségem megőrzésében is kamatoztatni tudom. Viccesen azt szoktam mondani, hogy oklevelem van arról, hogy tudok főzni. Szakács, receptkönyveket már nem, vagy csak ritkán bújok, mert olyan sokat tanultunk meg a képzés alatt, hogy inkább az intuícióimat követem. Szerencsésnek érzem magam abban, hogy nagyon értékes embereket ismertem meg a dietetika révén, akiktől folyamatosan tanulhatok, s akik sokszor kollegából, tanárból a barátaimmá is váltak. Így olyanokkal dolgozhatok együtt, akikkel jól megértjük egymást. A dietetikusképzés hasznos alapokat adott abban, hogy az egészségügy többi területére is rálássak, s ezek között jobban eligazodjak. Családi hátterem révén a műszaki, informatikai területhez is van affinitásom, s ezt a munkám során is jól tudom használni, például az e-health, m-health kapcsán. 

Mire vagy a legbüszkébb dietetikusként?

Nem a díjakat sorolnám, mert bár azoknak is örültem, de talán nem ezek a legfontosabbak, hanem például az olyan visszajelzések, mint amikor a blogom (Youteefool) egyik dietetikushallgató követője azt írta: én vagyok a szakmai példaképe. Ezen nagyon meghatódtam. Mivel én is sokat kaptam a tanáraimtól, szakmai mentoraimtól, fiatalként én is szerettem volna később oda eljutni, hogy inspirálni tudjam az újabb generáció dietetikusait is. A másik büszkeség, hogy mind a barátaim, kollégáim, ismerőseim is gyakran keresnek meg szakmai kérdéseikkel, bízva a tudásomban, tapasztalataimban. 

2023.06.06.

Share This