Hogyan védhetjük a májunkat a megfelelő étrenddel?

Egy élet, egy máj – ez a 2023-as hepatitis világnap mottója. Ez alkalomból a májunk egészséges és az étrend közötti összefüggésre hívjuk fel a figyelmet. Egységes májdiéta azonban nem létezik, így az általános javaslatokat foglaltuk össze.

A máj – bármely okból bekövetkező – károsodása kihat a szervezet szinte összes működésére, de leginkább a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, a vérképzésre, az emésztési és felszívódási folyamatokra, de még a vitaminképzésre és -raktározásra is. A máj másik fontos funkciója a méregtelenítés, amelynek során a szervezetbe kerülő káros anyagokat ártalmatlanítja. A máj megbetegedésekor ezek a méreganyagok felszaporodhatnak a szervezetben, ami külső beavatkozást, orvosi kezelést tesz szükségessé.

Májkárosító és májregeneráló táplálkozási tényezők

Az éhezés, a kolin- és metioninhiány, valamint a különféle toxikus ártalmak (pl. 20-40 g alkohol/nap fogyasztása, egyes májkárosító gyógyszerek, vegyszerek) károsan befolyásolják a máj működését. A kéntartalmú aminosavak (metionin, cisztin) és az azokat tartalmazó élelmi anyagok, a szénhidrátfogyasztás, ami az inzulin elválasztásának növekedésével jár, valamint a B1-vitamin- és nikotinsav-felvétel, amelyek a máj glikogéntárolását segítik, ellenkező hatásúak: a májsejtek megújítását támogatják.

  • A köles rendszeres fogyasztása májcirrózis esetén különösen javasolható, mivel metionin-, cisztin-, ciszteintartalma gyorsítja a máj regenerációját.
  • Hasonló okokból a túró is gyakori összetevője a “májkímélő” étrendnek.
  • Zsírfelszívódási problémák és alultápláltság esetén a kókuszolaj/-zsír szerepe is felértékelődik, mivel könnyen emészthető, közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigliceridekben (MCT zsírok) gazdag.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy nem létezik olyan speciális élelmiszer, élelmi anyag és diéta nem létezik, ami megvédené a beteg máját a különféle vírusok, az alkohol, ill. a mérgező anyagok okozta májromboló hatásoktól. Vagyis az életmódunk is meghatározó a májunk védelme szempontjából, nemcsak az, hogy mit eszünk, iszunk. A vírusfertőzések ellen különféle védőoltásokkal is védekezhetünk.

Mitől függ a májbetegek étrendje?

Az étrend összeállítását befolyásolja az, hogy milyen jellegű a májbetegség, mi okozta, milyen tünetekkel jár, hogyan befolyásolja az emésztést és az anyagcserét. Nem mindegy, hogy akut vagy krónikus (hosszabb ideje fennálló) problémáról beszélünk-e, alkoholos vagy nem alkoholos eredetű-e a betegség, idegrendszeri tüneteket okoz-e, a beteg tud-e önállóan enni, vagy tápszeres pótlás szükséges-e, ehhez kapcsolódóan a tápláltsági állapot is mérvadó (hízás vagy fogyás szükséges-e). Ezeken kívül is még számos tényező befolyásolja az étrendet.  

A májbetegségek esetén az étrendről általánosságban elmondható, hogy szénhidrátban, fehérjében, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek, ételek javasoltak, azonban fontos, hogy ezek zsírszegények és kímélő fűszerezésűek legyenek (kerülendő a bors, erős paprika, chili, torma, mustár, szerecsendió, koriander), s az illető ne fogyasszon alkoholt. A napi többszöri, akár 5-6, vagy akár gyakoribb étkezés is szükséges lehet, illeszkedve a beteg étvágyához. A szénhidrátok segítik a máj regenerációját, energiát szolgáltatnak a máj működéséhez szükséges fehérjék beépüléséhez, így ezekre fokozottan szükség van a máj védelme érdekében. A túlzott zsírfogyasztás megterheli az emésztést és a májbetegség romlásához vezethet, emiatt fontos, hogy mind az alapanyagok, mind az ételkészítés technológiája is ehhez illeszkedjen. A bő olajban sütés helyett így elsősorban a főzés, a párolás, a tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyőben, alufóliában, cserépedényben, grillrácson, kontakt grillen való sütés, mikrohullámú sütőben való sütés javasolt.

Keresse dietetikusát!

Az étrend ugyanakkor mindig egyénre szabott és a májbetegség jellegéhez, aktuális állapotához és szakaszához igazodik. Bizonyos esetekben, például portális encephalopáthia fennállásakor az étrend éppenséggel fehérjeszegény, igaz, jellemzően csak átmeneti jelleggel. Már csak emiatt sem lehet egységes májdiétáról beszélni. A pontos diagnózis ismeretében keressünk fel a témában jártas dietetikust, akivel egyeztetni tudjuk az étrend részleteit!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.07.31

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.vesebetegdieta.hu/letezik-e-egy-egyseges-vesedieta/

Források:

https://nutricia.hu/dietatar/majbetegek-etrendje/

https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2023

https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf

Májbetegségek és a zsírfogyasztás diétás tanácsok májbetegeknek (van-e májvédő étrend?) Lindwurm Katalin dietetikus előadása

Share This