A PUFFADÁS, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A puffadás sokakat érintő probléma, szinte “népbetegségnek” számít. Bár nem feltétlenül betegség okozza, de minden esetre eléggé megkeserítheti az életünket.

Mitől puffadhatunk?

A puffadásnak számtalan oka lehet. Ezek egy része könnyen orvosolható, más része pedig komoly betegségekre is felhívhatja a figyelmet. Abban az esetben, hogyha gyakran jelentkezik, vagy a korábbinál erősebben, intenzívebben, akár indokolatlan módon is, mindenképpen érdemes utánamenni a lehetséges okoknak. Ezek közül soroltam fel a gyakoribbakat.

Rostdús alapanyagok

A legbanálisabb oka a puffadásnak az étrendben keresendő. Bizonyos ételek, a bennük található nagy mennyiségű élelmi rost révén a legtöbb embernél okoznak valamilyen szintű puffadást. Ide tartoznak például a száraz hüvelyesek (bab-, lencsefélék, sárga-, csicseriborsó, szója), a káposztafélék, brokkoli, karfiol, karalábé, kelbimbó.

Egyes édesítőszerek

Amesterséges édesítőszerek közé tartozó cukoralkoholok, mint például a szorbit, mannit, xilit, laktit, izomalit, maltit és az ezekkel ízesített üdítőitalok, cukormentes rágógumik és egyéb élelmiszerek fogyasztás is okozhat kellemetlen puffadást az arra érzékenyeknél.

Túl sok levegő és szénsav

Amikor valaki gyorsan, kapkodva eszik, több levegőt nyel evés közben, így hajlamosabb a puffadásra. A rágózás és a szénsavas italok (üdítők, sör, pezsgő) is hasonló hatással bírnak.

Stressz

A stresszes életmód is hozzájárulhat a puffadáshoz, mivel a gyakori idegeskedés, a feszültség, a gyors evés miatti elégtelen rágás is rontja az emésztőrendszer munkáját.

Tejcukorérzékenység

A laktáz, vagyis a tejcukrot bontó enzim részleges vagy teljes hiánya miatt a tejcukor nem tud közvetlenül felszívódni a vékonybél falán keresztül a véráramba, hanem továbbhalad a vastagbélbe. Az ott lévő bélbaktériumok nem lebontják a tejcukrot, hanem erjesztik. A belekben így az erjedés során keletkező anyagok növelik a végbélben uralkodó ozmotikus  nyomást. Emiatt nagyobb mennyiségű folyadék kerül a belekbe, a széklet felhígul, éshasmenés lép fel. A további tünetek között a hirtelen jelentkező görcsös hasi fájdalom, a vastagbélben keletkező gázok (hidrogén, szén-dioxin és metán keveréke) miatt puffadás és a szelesedés is tapasztalható.

Cöliákia (gluténérzékenység)

A gluténérzékenyek számára a gyakori tünetek, panaszok közé tartozik a gluténtartalmú (búza, árpa, rozs, zab) élelmiszerek és ételek fogyasztását követő puffadás, hasmenés. A gluténmentes étrend esetén ez szerencsére megszűnik.

Irritábilis bélszindróma (IBS)

IBS-nek a gyomor-bél rendszer működési rendellenességét hívjuk, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség érzés, diszkomfort, a székletürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és/vagy hasi feszülés, puffadás jellemez, de nem mutatható ki szervi rendellenesség, illetve betegség a háttérben.

Mit tehetünk a puffadás ellen?

A puffadás megelőzése, kezelése érdekében a legfontosabb a kiváltó ok(ok) felderítése. Ebben sok segítséget nyújthat a táplálkozási napló vezetése, amely hasznos információkkal szolgál mind az érintett, mind az orvos és a dietetikus számára is. A pontos ok(ok) ismeretében kezdődhet meg az egyéni kezelés, amely az állapottól függően sok esetben csak az életmód, étrend megváltoztatását jelenti.

Ebben segítségünkre lehet, ha dietetikussal konzultálunk az egyénre szabott étrend összeállításában, legyen szó a tejcukor-, gluténmentes vagy akár az egyéni érzékenységnek megfelelően összeállított étrendről (pl. az IBS esetén a magas FODMAP*-tartalmú élelmiszereket kerülő étrend jöhet szóba).

*A FODMAP a Fermentábilis, vagyis erjedő Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok rövidítése. Ezek a szénhidrátok, illetve egyes cukrok a vékonybélben nem, vagy csak rosszul szívódnak fel, ennek következtében a vastagbélbe lejutva ott indulnak erjedésnek. A vastagbélben élő baktériumok képesek ezek lebontására, ami fokozott bélgáztermelődéssel jár, amely puffadáshoz vezethet. 

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.03.28.

(Források: Kiss-Tóth Bernadett: A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése; Galló Nóra: Gyulladásos bélrendszeri betegségek – Étrendi tanácsok, FODMAP; A laktóz-intolerancia okai; A gluténérzékenység tünetei)

Share This