Az ALSAD Medical Facebook-oldalán oldalán már olvashattatok az áfonyáról és annak táplálkozás élettani hatásairól. Most a felhasználásához szeretnék Nektek pár hasznos tippet adni.
Július az áfonya hónapja. Az áfonya magas antioxidáns tartalmú gyümölcs, amely kifejezetten ajánlott a szem, a szív és az érrendszer egészségének megóvásához, a kognitív öregedés lassításához, valamint természetes „vérhígítóként” is működik.
- Készíthetünk belőle szószt és mártást, amely kitűnően passzol pl. a vadételek mellé. Szuper alapja lehet egy vörösboros áfonyamártásnak, amelyet húsételek, vagy sajtok mellé is kínálhatunk.
- Felhasználhatjuk lekvár és zselé készítéséhez is, melyeket a téli hónapokban is tudunk fogyasztani, amikor nem jutunk friss áfonyához. De ugyanígy lehet szörp, tea, de még bor és pálinka alapja is.
- A friss gyümölcsöt remekül lehet fagyasztani is. Így a gyümölcsöt frissen és fagyasztva is használhatjuk. Belerakhatjuk natúr joghurtba, ezáltal isteni házi gyümölcsjoghurtot készíthetünk belőle. Része lehet a reggeli müzlinek, zabkásának vagy turmixnak.
- Isteni desszertek alapja is lehet ez a szuper kék gyümölcs. Süthetünk vele kalácsokat, piskótát, muffint, tortát, pitét, gyakorlatilag mindenféle süteménnyel harmonizál, így érdemes bátran használni.
- Egy valódi különlegesség a savanyított áfonya, amelyet grillezett ételek mellé kínálhatunk, de belerakhatjuk a szendvicsünkbe és salátánkba is. Nagyon egyszerűen elkészíthető, csak vízre, cukorra, sóra, vörösborecetre van szükség hozzá. Ezeket kell összeforralva az áfonyára önteni. Érdemes kakukkfűvel, babérlevéllel, fekete borssal fűszerezni.
- Az ALSAD recepttárában található több ezer ételrecept között megtaláljátok ennek a remek áfonyakrémnek a receptjét, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is validált. Nagyszerű hűsítő finomság lehet ezekben a meleg napokban. Íme a recept:
2022.07.12.