ZSÁLYA- A „HALHATATLANSÁG FÜVE”

Csaknem ezer fajtáját ismerjük a zsályának, ami az ajakos virágúak családjába tartozó növény, és többféle népies elnevezése is van: nemes zsálya, kerti zsálya, orvosi zsálya, Szent János füve, patika zsálya, kakastaréjfű. 

  • A zsályák levelei bársonyos tapintásúak, általában ezüstös színűek és tojásdad alakúak. Virágai lilásak, ibolyaszínűek vagy rózsaszínesek. Legnagyobb termőhelye a Földközi tenger vidéke. A méhészek egyik kedvence, mert kitűnő „méhlegelő”.
  • Magról és palántáról lehet termeszteni. A hideget rosszul tolerálja. Cserépben a rozmaring mellé érdemes ültetni. Nem vízigényesek, csupán ültetés után és erősen, aszályos időszakban kell rendszeresen öntözni. Imádja a tűző napot. Szüretelésénél fontos, hogy nem vágjunk le róla egyszerre sok levelet és hajtást, mert akkor a növény meggyengül.
  • Mint minden fűszernövénynek a zsálya íze is frissen a legintenzívebb, de szárítva (üvegben) és fagyasztva (zacskóban) is tárolható.
  • A zsálya fajtáit régóta használják a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra, a szervezet védelmére az oxidatív stresszel, a szabadgyökök okozta károsodásokkal, gyulladásokkal, bakteriális és vírusfertőzéssel stb. szemben. A zsályateát hagyományosan emésztési és keringési zavarok, hörghurut, köhögés, asztma, száj- és torokgyulladások, depresszió, túlzott izzadás, bőrbetegségek kezelésére ajánlják. Ezenkívül a zsálya illóolajáról kimutatták, hogy szélhajtó, görcsoldó, fertőtlenítő hatással rendelkezik. A menopauzás hőhullámok kezelésére, valamint az ezzel járó menopauza tüneteinek enyhítésére is használják, és agyra és memóriára pozitív hatást gyakorló gyógynövényként tartják számon. Szoptató és várandós nőknek, valamint alacsony vérnyomású embereknek fogyasztása nem javasolt! Illóolaja belsőleg nem használható, mert mérgezéses tüneteket okoz!
  • A mediterrán konyha szinte elképzelhetetlen a zsálya nélkül. Nemcsak ételek, de italok ízesítésére is felhasználhatjuk. Jellegzetes íze (édes, kesernyés fenyő-íz, citromos, eukaliptuszos jegyekkel) jól harmonizál a paradicsomos ételekkel, de jól illik a rizottókhoz, levesekhez, kenyerekhez, pizzákhoz és tésztaételekhez is. Vajban megpirítva a legegyszerűbb és az egyik legfinomabb mártást kapjuk. Minden hús kitűnő ízesítője lehet, legtöbbször bárányhoz, halhoz, kacsához használják. A zsálya intenzív és erős íze miatt vigyázzunk, hogy mennyit teszünk belőle az ételbe, mert a többi fűszer ízét gyorsan elnyomja. Ugyanakkor a zsálya azon kevés fűszernövények egyike, mely főzés során nem veszít az aromájából, ezért együtt is főzhetjük, piríthatjuk az étel többi összetevőjével.

Simonová Erika dietetikus

Forrás (angol nyelven) és további hasznos információk:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24860730/

Share This