ZÖLDSÉGKRÉMLEVESEK HELYE AZ ÉTRENDBEN

Gyerekkoromban én krémlevesek nélkül nőttem fel. Hogy ez a mi családi szokásaink miatt volt így, vagy akkoriban (70-es, 80-as évek) tényleg kevésbé voltak ismertek ezek az ételek, ezt nem tudom megítélni. Mindenesetre nagy leves rajongóként örömmel ismerkedtem meg anno a krémlevesek “műfajával”, és szívesen is készítem, fogyasztom őket.

Lássuk, miért és miként érdemes őket az étrendünkbe építeni!

  • A legismertebb krémlevesek itthon a zöldségkrémlevesek. Ezek az ételek szuper zöldségbeviteli források a saláták, köretek, nyers zöldségek mellett. Hozzájárulnak a napi élelmirost-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidánsbevitelünkhöz.
  • Kitűnően harmonizálhatók a szezonalitással, hiszen gyakorlatilag bármilyen zöldségből lehet krémlevest készíteni, ahhoz alakítva az ételt, hogy a piacon éppen mit kapunk. Bónuszként arra is alkalmasak, hogy a hűtőnkben pihenő, kicsit már “megfáradt” zöldségeket is felhasználjuk.
  • Egy vagy több zöldségből is elkészíthetőek, tényleg csak a fantáziánkra van bízva az ízvilág, a kombináció.
  • Sok zöldség önmagában nem biztosít elég sűrű konzisztenciát a leveshez, így sűrítéshez használhatunk pl. burgonyát, őszi-téli időszakban édesburgonyát is. Szükség esetén ezek szénhidráttartalmát számítsuk be a napi bevitelbe.
  • A burgonyával való sűrítés mellett természetesen használhatjuk a magyar konyhában hagyományos sűrítési módszereket is. Ezek közül szerintem a habarás illik leginkább ezekhez az ételekhez. Ehhez használhatunk lisztet, teljes kiőrlésű lisztet, vagy – annak függvényében, hogy szeretnénk-e csökkenteni a zsírbevitelünket – tejszínt, tejfölt, görög joghurtot, natúr joghurtot, light joghurtot, vagy ha vegánra hangolnánk, akkor növényi joghurtpótló készítményeket.
  • Levesbetétként a zöldségkrémlevesekhez szerintem nagyon jól illik a pirított kenyérkocka, a mozzarellagolyó, de akár reszelhetünk is parmezánt vagy más sajtot a levesbe. Nekem egyik személyes kedvencem a sajtos pirítós krémlevesbe mártogatva.
  • Jól illenek a krémlevesekhez feltétként a pirított/sült zöldségek is. Pl. egy brokkoli krémlevest kiegészíthetünk gyömbéres sárgarépa karikákkal, fokhagymás pirított csiperkeszeletekkel, vagy sült brokkolirózsákkal.
  • Nagyon jó levesbetétek még a pirított diófélék, olajos magok is. A pirított dióval, mandulaszeletekkel, tökmaggal értékes zsírsavakhoz is juttatjuk a szervezetünket.
  • A krémleveseket fogyaszthatjuk első fogásként is meleg főétkezéseinknél, de egy sűrűbb verzió, pl. sajtos pirítóssal kiegészítve akár önállóan is megállja a helyét ebédre vagy vacsorára.

Bodon Judit dietetikus

2022.01.21.

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This