Ünnepkor is népszerű: a pulyka

Hazánkban a csirke mellett a pulyka a második legnépszerűbb baromfi, amelynek húsát fogyasztjuk. Karakteresebb íze miatt van, aki nem kedveli, míg mások pont a csirkehús egyhangúságát kompenzálják a pulykával az étrendjükben.

  • A pulyka részei közül – hasonlóan a csirkéhez – fogyasztjuk a mellet, az alsó- és felső combot, a szárnyat, a nyakat, a belsőségek közül a májat, a zúzát. 
  • Tápanyagtartalmát tekintve a pulykamell valamivel több fehérjét, és kevesebb zsírt tartalmaz, mint a -comb. 100 g pulykamell 139 kcal, és 26 g teljes értékű fehérjét, illetve 3 g zsírt tartalmaz. 100 g pulykacomb 174 kcal, 21 g fehérjét és 9 g zsírt tartalmaz*. Szénhidráttartalmuk nem releváns, a cukorbeteg és az IR-étrendekbe is kiválóan beilleszthető.
  • Vesebetegségek étrendjében fehérje-, kálium- és foszfortartalma beszámításával fogyasztható.
  • A pulyka részeiből az ételeket gyakorlatilag a csirkéből készült ételekhez hasonló módon készíthetjük el – valamivel hosszabb főzési idővel számoljunk. 
  • A pulykahús népszerű felvágott, vörösáru alapanyag – ezek fogyasztásánál legyünk figyelemmel a zsír- és a sótartalomra. Sokan gondolják, hogy ha egy virsli, egy szalámi, egy sonkaféle sertéshús helyett pulykából készül, akkor máris “egészségesebb” vagy alacsonyabb energiatartalmú, de ez nincs így. Ha fontos számunkra egy élelmiszer zsír vagy sótartalma, akkor nézzük át alaposan a termékcímkét!

Az USA talán legismertebb ünnepének, a Hálaadásnak szimbolikus étele a pulyka. Itthon is láthattunk már számtalan filmet, amelyben ezen az ünnepen összejön a nagy család, és együtt szegik meg a pirosra sült hatalmas pulykát. Itthon keveseknek akad akkora sütője, hogy egy megtermett pulyka egyben beleférjen (bár kaphatóak kisebb, vagy bébipulykák is), ennek ellenére itthon is népszerű étellé vált a pulyka – különösen a karácsonyi időszakban. Ha valami különlegesebbre vágyunk idén az ünnepi asztalon, akkor süssünk bátran pulykamellet vagy -combot. Fűszerezzük gazdagon, akár mézes-fűszeres mázzal is megkenhetjük, és ha alacsony hőfokon, hosszú ideig sütjük, garantál lesz az omlós, puha végeredmény.

Bodon Judit dietetikus

2021.12.21.

A BMI és korlátjai

A BMI és korlátjai

A BMI fogalmával valószínűleg már mindenki találkozott. A BMI a “body mass index”, azaz magyarul...

read more
Share This