TIPPEK A SZILVESZTERI KOCCINTÁSHOZ -NEM MINDENKINEK AJÁNLOTT AZ ALKOHOL

A különféle alkoholtartalmú italok fogyasztása, s buboréktartalma révén elsősorban a pezsgőé szerves része a szilveszteri mulatságoknak. Ha tartjuk a mértéket, egy kevés még nem árt meg. Azonban nem mindenki számára javasolt még ez a kicsi sem, vagy sokkal jobban kell figyelnie a minőségre és a mennyiségre.

Ihatnak-e alkoholt a cukorbetegek?

Mivel az alkoholos italok szénhidrátforrásnak is számítanak, így ez a kérdés mindenképpen lényeges. Különösen amiatt, mivel szinte minden családban találunk cukorbeteget, így az éjféli és az azt megelőző koccintás előtt érdemes jól megválogatni az alkoholkínálatot.

A jelentősebb cukortartalmuk miatt az édes pezsgő, édes borok, a likőrök, az ízesített és a barna sörök, a cukorsziruppal édesített koktélok nem, vagy csak pár korty erejéig férnek bele a cukorbetegek menüjébe. Itt arra is kell gondolni, hogy azért a szilveszteri vacsora, a hidegtál és egyéb nassolnivalók szénhidráttartalma mellett az alkoholé is terheli ilyenkor a hasnyálmirigyet.

A száraz pezsgő, száraz bor, esetleg egy könnyebb, világos sör (persze nem egy korsóval) jobb választás a cukorbetegek számára. Az égetett szeszeket, rövid italokat pedig azért érdemes kerülniük, mivel ezek éppenséggel csökkenthetik a vércukorszintet, de ez ebben a formában nem egy pozitív hatás. Ami még fontos: éhgyomorra ne koccintsanak a cukorbetegek (sem), előtte mindenképpen egyenek valamit (akár egy túrós-sajtos pogácsát, még ha finomlisztből is készült)!

Ki ne igyon egy kortyot sem?

Adódnak olyan helyzetek, amikor szigorúan alkohol nélkül javasolt eltölteni még a szilveszter éjjelt is, mivel az absztinencia ilyenkor fontosabb, mint a hagyomány. A várandós és szoptató nők, rendszeres, gyógyszeres kezelés alatt állók, máj-, daganatos betegek, friss műtéten átesettek, kezelt vagy már leszokott alkoholisták, valamint neurológiai, pszichiátriai betegségben szenvedők számára sem javasolt még a legkisebb mennyiségű alkohol sem. Legyünk asszertívak ilyen esetekben, és mondjuk határozott nemet a kínálásra, ill., ha a házigazda szerepét töltjük be, fogadjuk el, ha valaki nem szeretne koccintani! Nekik kínálhatunk almafröccsöt, alkoholmentes pezsgőt (bár ezek cukortartalma sem elhanyagolható, ha cukorbetegségről van szó).

Hogyan előzzük meg a másnaposságot?

Ha már iszunk, néhány dologra érdemes figyelni, hogy másnap örömmel és kipihenten keljünk.

  • Ne igyunk éhgyomorra!
  • Igyunk elegendő vizet, ásványvizet, vagy akár gyümölcslevet!
  • Ne keverjük a különféle alkoholos italokat!
  • Lassan, kortyolgatva igyunk!

Másnaposság esetén mi a teendő?

Ha mégsem sikerült elkerülni a másnaposságot és az azzal járó kellemetlenségeket mint amilyen a fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés, szomjúság, szájszárazság, fáradtság, izomgörcs, akkor a legfőbb dolgunk a pihenés, a kellő mennyiségű vízivás, és a gyomorkímélő menü elfogyasztása lehet.

Legtöbben a húslevesre vágynak másnaposan, ez afféle „gyógyírként” hat a felajzott gyomornyálkahártyára. Ha tudjuk, hogy jobban fel fogunk önteni a garatra, vagy éppenséggel már kevés alkoholtól is másnaposak leszünk, készítsük el vagy szerezzük be a húslevest már előző nap! De bármely más fajta, akár zöldséges, káposztás leves is jó hatású lehet, mivel ezek is segítenek a folyadék- és ásványianyag-pótlásban. Különösen, ha esetleg a hányás sem maradt el. Az émelygésen segíthet a gyömbértea kortyolgatása.

Ha tudunk, keljünk fel az ágyból, kanapéról és tegyünk egy rövid sétát a szabadban, ez is segíteni fog a tünetek enyhítésében!

Ami a fontos: ha iszunk, legyünk felelősségteljesek és mértékletesek!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.12.30.

Share This