Egy új tanulmány szerint a telemedicina egyértelmű előnyökkel jár

A WHO új tanulmánya szerint a telemedicina kitűnő lehetőséget biztosít a krónikus betegségek szűrésére, diagnosztizálására, kezelésére és hosszú távú nyomon követésére.

A COVID-19 világjárvány idején az országok nagymértékben támaszkodtak a digitális technológiákra, hogy a nehéz helyzetben is alapvető egészségügyi szolgáltatásokat biztosítsanak a krónikus betegeknek. A távorvoslás használatát már akkor is hozzáférhető és költséghatékony megoldásnak tekintették a magas(abb) színvonalú ellátás biztosítására, valamint az általános morbiditás és mortalitás csökkentésére. Annak érdekében, hogy áttekintést kapjanak a telemedicina jelenlegi helyzetéről a tanulmány szerzői az európai régió 53 országából származó több mint 20 000 tanulmány adatait vizsgálták meg, amelyek több mint 20 000 betegre vonatkoztak.

Azt találták, hogy a digitális eszközök egészségügyi szolgáltatások nyújtására való használata egyértelmű és jelentős hatással volt a betegekre. Jobb klinikai eredmények voltak detektálhatók, az egészségügyi szakemberek jobban nyomon követhették pácienseiket, és általános előnyöket jelentettek a betegek és az egészségügyi dolgozók számára egyaránt.

A tanulmány ugyanakkor a felhasználókkal, a technológiával és az infrastruktúrával kapcsolatos aggályokat is talált. Ebbe beletartozik az internet-hozzáférés hiánya vagy gyengesége, az egészségügyi dolgozók ellenállása, a technológiai ismereteik hiányosságai, a nagy munkaterhelés vagy az elégtelen képzés. A tanulmány megállapította, hogy egyes betegek ellenállást mutattak az egészségügyi szoftverek használatával szemben, elsősorban azért, mert az egészségügyi szakemberekkel való személyes kapcsolatot preferálták.

Azon pozitív eredmények miatt, amelyek megmutatják, mennyire hatékony lehet a telemedicina, a döntéshozóknak fontolóra kell venniük ezek széles körű alkalmazásának előmozdítását,

ugyanakkor fel kell ismerniük és kezelniük kell a felmerülő akadályokat, hogy ezen eszközök egészségügyi előnyei mindenki számára elérhetőek legyenek, akinek szüksége van rájuk, és részesüljenek a feltörekvő egészségügyi technológiák előnyeiből.

A WHO és az Európai Bizottság kezdeményezéseket indított a telemedicina fejlesztésére és megvalósítására. A terv kimondja, hogy a digitális egészségügyi megoldások, beleértve a távorvoslást is, hozzájárulhatnak az egyetemes egészségügyi lefedettség fejlesztéséhez, a lakosság védelméhez, valamint az egészség és a jólét javításához a régióban.

Ezek a kezdeményezések nemcsak a telemedicina pozitív hozadékait ismerik el, hanem az aggályok és kockázatok mérséklésére szolgáló mechanizmusok szükségességét is.

Az elmúlt időben a digitális egészségügy minden európai országban kinyilvánított prioritássá vált. Az egészségügyben igény van a diagnosztika és a monitorozás gazdaságos megvalósítására. A digitális eszközök hozzáférést biztosíthatnak hiteles információkhoz, olyanok számára, akik krónikus betegek, és hosszú távon igényelnek támogatást. Az egészségügyi szakma képviselői pedig képesek arra használni ezeket a digitális eszközöket és szoftvereket, hogy naprakészen tájékozódhassanak a betegek állapotáról, vagy személyre szabott tájékoztatást adjanak, ezzel fenntartva a betegekkel való kapcsolatot, és az elkötelezettséget is.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Simonová Erika dietetikus

2022.11.25.

Forrás:

Saigí-Rubió F, Borges do Nascimento I, Robles N, Ivanovska K, Katz C, Azzopardi-Muscat N, Novillo Ortiz D: The Current Status of Telemedicine Technology Use Across the World Health Organization European Region

Share This