SKYR, AZ IZLANDIAK KÜLÖNLEGES TEJTERMÉKE

Kb. egy éve figyelhettünk fel az élelmiszerüzletemben egy új tejtermékre, a Skyrre. Nézzük, miért és hogyan érdemes az étrendünkbe illeszteni!

  • A Skyr egy izlandi eredetű hagyományos tejtermék, ami annak ellenére, hogy általában a joghurtok között találjuk az üzletekben – és azokhoz hasonló csomagolásban – nem joghurt,  hanem gyakorlatilag krémsajt.
  • Ezt a tejterméket őshazájában, Izlandon zsírtalanított tej oltásával készítik: a tejet majdnem forrásig melegítik, lehűtik, majd a szükséges baktériumtörzsek biztosításához egy korábbi Skyr-adaggal, illetve oltóval oltják. Ezt követően öt órán át fermentálják, majd lehűtik, pasztörizálják és lecsepegtetik (kicsavarják).
  • A Skyr a joghurtnál jóval krémesebb, állagra talán inkább a mascarponéhoz hasonlítható. Íze savanykás, karakteres, ezért lehet, hogy elsőre, magában kóstolva töménynek tűnik.
  • A Skyr különlegessége, hogy bár krémes állagú, zsírtartalma gyakorlatilag elenyésző. A natúr Skyr gyakorlatilag zsírmentesnek tekinthető (zsírtartalma: 0,2 g/100 g), cserébe fehérjetartalma jóval magasabb, mint pl. a joghurté: 10-13 g/100 g, szénhidráttartalma: ~4 g, energiatartalma is alacsony: ~60 kcal/100 g*. Ezeknek az értékeknek köszönhetően szuperül beilleszthető a kiegyensúlyozott és a cukorbeteg étrendbe is, hiszen a Skyrrel úgy növelhetjük a fehérjebevitelünket, hogy ezzel párhuzamosan zsírbevitelünk nem nő.
  • A szigetországban hagyományosan a Skyr-t tejjel és cukorral keverik, és desszertként fogyasztják, de fogyasztják zabkásához keverve, vagy lekvárral, gyümölccsel, tálalják sajttorta feltétjeként vagy turmixok, smoothiek részeként.
  • Kitűnő uzsonnaétel – keverhetjük tovább natúr joghurttal, friss gyümölcsökkel, házi lekvárral stb. 
  • Hazánkban a Skyr elérhető natúr, illetve ízesített verzióban. Ez utóbbiaknál jellemző, hogy hozzáadott cukrot tartalmazhatnak (mindig olvassuk el az összetevőlistát a termékeken), így elsősorban a natúr verzió fogyasztása ajánlott, amit aztán magunk ízesíthetünk otthon ízlésünk, és étrendünk szerint

Bodon Judit dietetikus

2021.12.29.

(ALSAD illusztráció: egy ízesített, itthon is kapható változat elérhető adatai láthatóak, frissítjük, amint további hiteles információ rendelkezésre áll.)

Share This