Salátaösszeállítási tippek – így lesz ez az étel nem csak egészséges, de garantáltan jól is laksz tőle

Biztos vagyok benne, hogy még ma is vannak, akik úgy gondolják, hogy a saláták a nyulaknak valók, na meg persze a fogyókúrázóknak, és hogy salátát csak az eszik, akinek muszáj, hiszen attól max. éhen halni lehet. 

Ez az elképzelés mára már eléggé idejét múltnak tekinthető. Aki elég nyitottan áll a salátatémához, és nem csak pár jégsalátalevél és kígyóuborkakarika kombinációjaként képzeli el ezt az ételt, annak változatosabbá válik az étrendje, megnő a zöldségfogyasztása – ezek pedig elég fontos tényezők egészségünk megőrzése érdekében.

Tévhit az is, hogy egy salátától nem lehet jóllakni, vagy hogy egy saláta nem lehet egy laktató fogás része. Ha megfelelően kombináljuk össze a salátánk alkotóelemeit, akkor szuperegészséges, könnyen emészthető, és mégis laktató fogást kerekíthetünk belőle.

Ezekre figyeljünk:

  1. Önmagában a nyers zöldség kevés – a zöldségek alacsony energia- és szénhidráttartalmú alapanyagok, ennek megfelelően önmagában a zöldségektől tartósan valóban nem lehet jóllakni. De soha senki nem is állította, hogy a saláta az csak nyers zöldségekből kell, hogy álljon. 
  2. Kell még bele szénhidrát – annak érdekében, hogy a salátánk telítőértékét növeljük, adjunk hozzá még értékes szénhidrátforrásokat. Ilyenek pl. a hüvelyesek (csicseriborsó-. lencse-, cannellinibab-saláta), a gabona-, álgabonatermékek (bulgur-, kuszkusz-, köles-, quinoa-, hajdinasaláta, de idetartozik egy jól összeállított tésztasaláta is). de dúsíthatjuk salátánkat pirított krutonokkal is.
  3. Adjunk hozzá fehérjét is – csodás kiegyensúlyozott salátákat kreálhatunk, ha a zöldségek mellett tovább tuningoljuk különböző fehérjeforrásokkal: pl. főtt tojással, sajtokkal (mozzarella, feta, füstölt sajt), hússal (pl. fűszeres csirke-, pulykamellcsíkok), hallal vagy halkészítménnyel (pl. sült lazac, konzerv tonhal, füsölt makréla), tofuval.
  4. A kiegyensúlyozott saláta részei a zsírok is – ez persze nem azt jelenti, hogy öntsük fel az alapanyagokat egy bödönnyi majonézzel, és azt sem, hogy olívaolajat mértéktelenül használhatunk. Használjunk adagonként ~egy evőkanyálnyi mennyiségben telítetlen zsírsavakban gazdag olajakat (pl. olívaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj stb.), vagy ha épp az illik a salátához, akkor fűszeres joghurtos öntetet. Tovább növelhetjük salátánk értékes zsírsavtartalmát, ha adunk hozzá pirított szezám-, lenmagot, diófélét, mandulapelyhet. 

Legyünk nyitottak az újra, kísérletezzünk bátran, próbáljunk ki új alapanyagokat, új kombinációkat, új fűszerezéseket! Vegyítsük bátran a nyers zöldségeket hőkezelt zöldségekkel: pl. pirított gombával, grillezett cukkinikarikákkal, sült padlizsán kockákkal! Ne sajnáljuk az időt a friss alapanyagok vásárlására, a saláta összeállítására, ezzel a napi pár perccel már sokat teszünk az egészségünkért!

Bodon Judit dietetikus

Share This