SAJTOK A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTRENDBEN

A sajtok a hazai konyhában alapélelmiszernek számítanak, talán nincs is olyan ember, aki nem szeretne legalább egyféle sajtot. Lehet ez egy lágyabb ízű mozzarella, vagy épp egy karakteresebb érlelt sajt. Nézzük, miért érdemes rendszeresen sajtot fogyasztanunk, és mire figyelhetünk a választásnál?

Azt valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a sajt tejből készül – mikor tehén-, mikor juh-, mikor kecsketejből. 1 kg sajt ~10 liter tejből készül, ennek megfelelően a tej tápanyagait tartalmazza koncentrált formában. 

A sajtoknak fontos szerepük van a kiegyensúlyozott étrendben, hiszen fontos teljes értékű fehérje- és kalciumforrások. Mivel rengetegféle sajt elérhető, sokféle ízzel, karakterrel, ezért érdemes a sajtos ételeket rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben

A sajtok másik jellemző tápanyaga a zsír. Mivel állati eredetű termékről beszélünk, ezért zsírtartalmában dominánsak a telített zsírsavak. Ha szív- és érrendszerünk védelmében szeretnénk csökkenteni a telítettzsírsav-bevitelünket, akkor érdemes kipróbálni az alepvetően alacsony zsírtartalmú sajtféléket (kevesebb mint 20 g zsír /100 g), vagy az egyre szélesebb kínálatban elérhető csökkentett zsírtartalmú (“light”) sajttermékeket. Ez utóbbiak étrendbe vezetése nem jelenti azt, hogy örökre le kell mondanunk a normál zsírtartalmú sajtok élvezetéről, hanem inkább azt, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termékeken legyen az étrendünkben a hangsúly. 

A sajtok szénhidráttartalma nem releváns, a félkemény-, kemény sajtok általában a gyártási technológiából fakadóan alapból laktózmentesek, de mindig nézzük át a termékcsomagolást, ha laktózérzékenyek vagyunk.

Előfordulhat, hogy az érlelt sajtok tüneteket (pl. fejfájás, hasi diszkomfort-érzet) okoznak a hisztamin intoleranciával élőknél. Ebben az esetben érdemes megtalálni a saját, egyéni toleranciaküszöbünket, és kitapasztalni azt a mennyiséget, amit még tünetek nélkül el tudunk fogyasztani.

A sajtokkal kapcsolatban fontos még tudni, hogy magas sótartalmúak (és így magas nátriumtartalmúak is), azaz magas vérnyomás- vagy vesebetegség esetén ennek figyelembevételével illeszthetőek csak be az étrendbe. 

Bodon Judit dietetikus

2021.10.20.

Share This