RIZSFAJTÁK AZ ÉTRENDBEN

A rizs a magyar konyha hagyományos alapanyaga. Használjuk köretként, levesbetétként, töltött, rakott ételek részeként, hagyományos ételeink lazítására (pl. töltött paprika, káposzta), vagy akár édesen (gyümölcsrizs, rizsfelfújt).

Emellett a rizs a világ második legfontosabb gabonája. Közel nyolcezer fajtája ismert a világon, az ázsiai konyhák egyik legalapvetőbb élelmiszere, a világ rizskészletének 90%-át Ázsiában termesztik. Európában Olaszország és Spanyolország a fő termesztők, de hazánkban is folyik rizstermesztés. Gluténmentes alapanyag, így a cöliákiások étrendjének is fontos eleme.

Tápanyagtartalom szempontjából a rizs elsősorban szénhidrátforrás, emellett tartalmaz növényi fehérjét, kevés zsírt és B-vitaminokat. Energiatartalma / 100 g nyers rizs ~350-370 kcal, szénhidráttartalma ~75-78 g, fehérjetartalma ~6-8 g, zsírtartalma ~1-3 g. A részben hántolatlan barna rizs rosttartalma ~3 g.

A rizsszemek megbelsőjében keményítő formájában található meg a szénhidrát. Ennek a keményítőnek a kémiai szerkezet hatással lehet a rizs szénhidráttartalmának felszívódására – egyes rizseknél ez lassabb (pl. basmati), más rizseknél gyorsabb (pl. arborio, sushi). A részben hántolatlan barna rizs vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban gazdagabb, mint a hántolt rizsfajták.

Gyakori tévhit, hogy a rizs nem illeszthető be a cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciával élők étrendjébe. Ez természetesen nincs így, bátran készítsünk és fogyasszunk rizses ételeket, hiszen a rizs egy alapvető, könnyen elérhető, sokak által kedvelt alapanyag.

Akkor se keseredjünk el, ha nem szeretjük a barna vagy a basmati rizst. A rizsfajta választása mellett a megfelelő ételkombinációval is lassíthatjuk a rizs szénhidráttartalmának felszívódását: fogyasszuk

  • élelmi rosttal – pl. zöldségköret, saláta, rakott, töltött zöldségételek, és
  • fehérjével – pl. hús-, halételekkel, tojással, tofuval.

A gluténmentes étrend előretörésével népszerű termék lett itthon is a rizsliszt, amely készülhet hántolt vagy hántolatlan rizsszemekből. Felhaszálhatjuk sűrítésre, kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez.

Bodon Judit dietetikus

2022.02.28.

Share This