MÜZLI-, GRANOLA- ÉS FEHÉRJESZELETEK – HOGYAN ILLESSZÜK BE ŐKET AZ ÉTRENDÜNKBE?

A müzliszeletek széles választéka már régóta beszerezhető az üzletekben, hozzájuk csatlakoztak pár éve a nagy népszerűségre szert tett fehérje- és granolaszeletek is. Lássuk, mit érdemes ezekről tudni!

A müzliszeletek alapvetően “egészséges” uzsonna opcióként, nassként kerültek annak idején az élelmiszerpiacra, a granolaszeletek gyakorlatilag ezek frissített verziói, míg a fehérjeszeletek marketingje a fentiek mellett még azt is sugallja, hogy ha ezeket esszük hagyományos ételek helyett, akkor izmosabbak leszünk és fogyni fogunk. Ez persze nincs így, hiszen nem ezek fogyasztásán múlik sem az egészségünk, sem a testsúlyunk.

Mire figyeljünk a választásnál?

 • A müzli-, granola-, energiaszeletek dominánsan szénhidrátot tartalmaznak fő tápanyagként. Ezzel nincs is baj, amennyiben az étrendünk megkívánja, vegyük figyelembe a szénhidráttartalmukat a napi bevitelnél.
 • Jellemzően gyorsan felszívódó szénhidrátok, tehát ne várjunk tőlük hosszan tartó telítőértéket, egy 20 grammos müzliszelettől nem fogunk jóllakni. Kaphatóak persze már egész nagy kiszerelésben is (“giant bar”), ezek már jobban telítenek, de jellemzően továbbra is dominánsan gyors szénhidrátot tartalmaznak, erre is figyeljünk!
 • Gyakori, hogy energiaszeletnek (“energy bar”) nevezik őket – ez meg is felel a valóságnak, gyors energiát nyerhetünk belőlük.
 • A fehérjeszeletek relatív magas fehérjetartalmúak. Tévhit azonban, hogy ezekre szükségünk lenne edzés alatt vagy után, hacsak nem erősítő edzéseket végzünk, nagy súlyokkal. A cél, hogy étrendünk természetes élelmiszerekből álljon, tehát egy fehérjeszelet helyett én inkább egy sajtos vagy tojáskrémes szendvicset, vagy egy gyümölcsös túrókrémet javasolnék, ha már mindenképpen a fehérjebevitel a célunk.
 • Amikor a müzliszeletek megjelentek az élelmiszerüzletekben, akkor jellemzően cukrot tartalmaztak édesítésként. Ma is sok termék készül még cukorral, de elérhetőek már a cukormentes vagy alternatív édesítőszerekkel (pl. datolyapaszta, agávészirup, stb.) készült termékek.
 • Rendkívül széles a termékpaletta, kaphatóak aszalt gyümölcsös, diófélékkel dúsított, csokis, gyümölcsös, kókuszos, stb. ízesítésűek is.

Mikor lehet ezekre szükségünk?

Természetesen csomagolhatjuk őket a gyerekek tízórais dobozába, vagy a saját munkahelyi ebédes dobozunkba is. Emellett praktikusak túrákon, kiránduláson, utazáskor, hiszen ilyenkor tényleg jól jön a könnyen elfogyasztható, gyors energia. Szintén jók lehetnek edzés után, gyors szénhidrátvisszatöltésnek.

Milyen alternatívái lehetnek ezeknek a termékeknek?

Szerintem nagyon jó alternatívái lehetnek a bolti termékeknek, ha magunk készítjük el otthon a müzli- vagy granolaszeletet. Számtalan recept elérhető már az interneten, bátran szabjuk ezeket ízlésünkre, igényeinkre.

 • alapként használhatunk teljes értékű gabonapelyheket – pl. zab-, rozs-, búza, vagy ezek vegyesen,
 • annak függvényében, hogy mennyire szeretjük ropogósan, válasszunk nagyobb vagy aprószemű pelyhet (a nagyobb lesz a ropogósabb), vagy ezeket vegyesen,
 • édesítéshez használhatunk mézet, pürésített banánt, datolyapasztát, vízbe áztatott, majd pürésített aszalt gyümölcsöket, vagy sima aszalt gyümölcsöket (pl. mazsola, áfonya, aszalt szilva, sárgabarack stb.),
 • a telítőérték, ropogósság, az értékes zsírsavtartalom növelése érdekében adhatunk hozzá dióféléket, mandulát, olajos magvakat (pl. len-, szezám-, tök-, napraforgómag),
 • ízesíthetjük csokidarabokkal, kakaóporral, kókuszreszelékkel, magkrémekkel (pl. mandula-, mogyoró-, kesukrém), reszelt citrom- vagy narancshéjjal, őrölt fahéjjal, gyömbérrel.

Az otthon készített müzliszeleteket fóliába csomagolva, hűtőben pár napig tárolhatjuk. A saját ízlésünkre szabott, változatos, szükségtelen adalékanyagoktól mentes finomságok ugyanúgy elkísérhetnek minket az iskolába, a munkahelyre, a túrára, kirándulásra vagy az edzésre.

Bodon Judit dietetikus

2022.03.16.

Share This