MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor előrehaladtával. A magas vérnyomás jelentősen növeli az érrendszeri kognitív károsodás és az Alzheimer-kór kockázatát, mivel felgyorsíthatja az agysorvadást és olyan folyamatokat indít el, amelyek mindegyike hozzájárul a kognitív károsodáshoz és az olyan súlyos neurológiai szindrómákhoz, mint a demencia. A kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint például az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó funkciók.  Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a magas vérnyomás kezelésére és a diéta betartására is negatív hatással lehet.

Egyes tanulmányok szerint a normál vérnyomás értékekkel rendelkező egyénekhez képest a hipertóniás betegekben 4,8-szor nagyobb lehet a demencia kialakulásának kockázata. A demenciát az elmúlt években a WHO globális kihívásnak nyilvánította, mivel a betegség a függetlenség elvesztéséhez vezet, ezzel nagy terhet róva a betegek családjára. Az agyi funkciók romlásának korai felismerése vitathatatlanul fontos. Az enyhe kognitív károsodás évente kb. 10%-os arányban alakul át demenciává. 

A korai demencia első jelei észrevétlenek lehetnek. Lehet „csak” annyit tapasztal az érintett magas vérnyomásos beteg, hogy elfelejti hol a kulcsa, nem jutnak eszébe bizonyos szavak, elfelejti bevenni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét, nem tartja be a diétás alapszabályokat, mert elfelejti a diétáról tanultakat stb.  Magyarországi tapasztalataink alapján a korai kognitív zavarok kiszűrése és a demencia diagnózisának felállítása sokszor késik és lassú. A NETIS Informatikai Zrt. által kifejlesztett PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) rendszer lehet a megoldás ezen kognitív zavarok, és a demencia korai fázisú felismerésében, még mielőtt azok könnyen észrevehető tünetei megjelennének. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok estén pedig képes azok előrehaladását lassítani és javíthatja a beteg életminőségét.

Az érrendszeri szövődmények és a magas vérnyomásértékek mérséklése a kulcs a hipertónia kezelésében a kognitív hanyatlás és a demencia megelőzésére. Több kutatás is vizsgálta azt, hogy létezik-e olyan diéta/étrend, melyek összefüggésbe hozhatók az egészséges és normális agyműködéssel, valamint, hogyezekképesek-e közvetlenül megelőzni vagy lassítani a demencia kialakulását. A MIND diéta a mediterrán és a DASH diéta ötvözéséből született. A MIND diéta célja az agyi leépülés megakadályozása, illetve a leépülési folyamatok lassítása. Mindhárom étrend (Mediterrán, DASH, MIND) kiemeli a kevésbé feldolgozott, a növényi eredetű élelmiszerek jelentőségét, és korlátozza az állati eredetű és a magas telített zsírtartalmú ételek bevitelét. 

A MIND diéta az alábbi élelmiszer csoportok rendszeres fogyasztását javasolja:

 • napi három adag teljes kiőrlésű gabona vagy abból készült étel
 • legalább napi 1 adag zöldség (a zöld leveles zöldségek kivételével)
 • kétnaponta hüvelyesek (bab, borsó, lencse stb.)
 • legalább heti 6 adag zöld leveles zöldség (spenót, sóska, saláták, káposztafélék)
 • hetente legalább 2 adag bogyós gyümölcs
 • legalább heti 5 adag dió (1 maréknyi mennyiségben)
 • heti 2 alkalommal szárnyasok húsának fogyasztása
 • halas étkezés heti 1 alkalommal
 • olívaolaj használata salátaöntetekhez, pároláshoz stb.

A MIND diéta az alábbi élelmiszer csoportok fogyasztásának korlátozását javasolja:

 • édességek és péksütemények
 • vörös húsok (és az ezekből a húsokból készült termékek)
 • vaj, margarin
 • sajtok
 • gyorséttermi és bő zsiradékban sült ételek.

Az ALSAD applikáció megtervezésekor kiemelten fontos volt számunkra, hogy a hipertóniások számára validált, mind a diagnózisuknak, mind pedig a napi meghatározott nátrium, kálium, kalcium bevitelnek megfelelő étrendeket alakítsunk ki. A rendszerben elérhető több ezer validált étrend segíthet a diétás életmód könnyebb elsajátításában és követésében. Az applikáció segítségével nemcsak étrendi támogatást kaphatnak az érintettek, hanem segítségükre lehet a mikrotápanyagok számolásban is. Az alkalmazáson belül elérhető az étrendi napló is. Ha szeretnénk, hogy a szakemberek valós képet kapjanak étkezésünkről, akkor mindent fel kell tüntetni ebben a naplóban. 

Kijelenthető, hogy a vérnyomás megfelelő szinten tartásával, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével, megfelelő étrenddel (MIND, DASH, Mediterrán diéta), a fizikai és szellemi aktivitással kivédeni és elhárítani nem, késleltetni azonban lehet a demencia kialakulását, ezeket a változtatásokat azonban már a 30-as, 40-es éveinkben el kell kezdeni!

Simonová Erika, dietetikus

2024.02.21

Ha Ön egészséges akkor is érdemes a pár perces játékokat Önállóan, Online elvégeznie, ha esetleg kognitív zavara vagy akut demenciális betegsége van, akkor pedig a napi rutin feladatok részévé is tehetők terápiás céllal az oldalunkon található játékok:

www.kognitivtesztek.hu

Share This