Mi alapján és hogyan tervez mintaétrendet egy dietetikus?

A dietetikusok feladatait sokan főleg az étrendtervezéssel kötik össze. Valóban fontos és egyben nem könnyű része ez a munkánknak. Sok szempont együttes figyelembevételével születik meg egy valóban személyre szabott mintaétrend.

A mintaétrend az ideális étrendet jelenti

Amikor valaki dietetikushoz fordul, akkor gyakori kérésként merül fel, hogy a szakember mintaétrendet is tervezzen neki, ami segítséget ad az egyénileg javasolt étrend követését. Ilyenkor fontos megemlíteni, hogy a számos szempont figyelembevételével tervezett mintaétrend egy olyan ideált jelenít meg, amit 100%-osan nem biztos, hogy egyből meg tudunk valósítani. Ezért kiemelt a _minta_ szó, hiszen ez egy követendő ideált mutat, ami segít a napi étkezések egyéni összeállításában. A mintaétrend receptjei megoldási lehetőségeket tárnak fel az egyes étkezésekre. A receptek nyersanyag-kiszabatai mutatják, hogy egy-egy ételhez milyen mennyiségek szükségesek az egyes alapanyagokból, az elkészítési módok pedig javasolt módszereket mutatnak, amelyekkel elérhető az étrend célja.

Az egyénre szabott mintaétrend tényleg az adott egyénnek szól, ne adjuk, küldjük tovább másnak, neki nem feltétlenül lesz megfelelő, sőt. 

Hogyan kezdődik?

A mintaétrendezés tervezésének első lépése a páciens/kliens alapos kikérdezése, megismerése. Ennek része a táplálkozási anamnézis felvétele. Ebben (a teljesség igénye nélkül) az alábbi adatok rögzítése szerepel:

·      nem, életkor

·      antropometriai adatok (testtömeg, testmagasság, testösszetétel)

·      egészségügyi adatok (orvosi diagnózis(ok), műtét(ek), laboreredmények)

·      táplálékallergia, -intolerancia megléte (orvos által igazolva)

·      rendszeresen szedett gyógyszerek, étrend-kiegészítők

·      foglalkozás, munkavégzés jellege (a fizikai aktivitás jellege miatt)

·      munkahelyi étkezési lehetőségek

·      fizikai aktivitás (napi, heti intenzitás, gyakoriság, időtartam)

·      konyhai jártasság (mennyire tud főzni, sütni az illető)

·      bevásárlási szokások (milyen típusú élelmiszerboltban vásárol be leggyakrabban, ill. honnan szerzi be az alapanyagokat)

·      szeretem, kedvenc és utált élelmiszerek, ételek listája

Hogyan folytatódik?

A páciens/kliens táplálkozási igényeinek, szükségleteinek, szokásainak megismerése mellett fontos annak tisztázása is, hogy mi a mintaétrend fő célja, ha van ilyen (pl. adott allergéntől mentesség, testtömegcsökkentés, sportteljesítmény fokozása…). 

A mintaétrend tervezésekor arra is figyelni kell, hogy a naponta egyénileg javasolt energia- és tápanyagszükségletet fedezzék az egyes napok, s az étkezések egyenletes, a napszakra jellemző energia-, tápanyagelosztásúak legyenek. Utóbbi azt jelenti, hogy például nagyjából azonos energiatartalmúak legyenek a reggelik, ebédek, vacsorák, stb. 

Cukorbetegek esetén külön figyelni kell a megfelelő szénhidrátelosztásra, s a szénhidrátforrások típusaira (gyorsabban, lassabban felszívódó szénhidrátok). 

Emellett a tervezett ételeknek könnyen, gyorsan elkészíthetőnek, a páciens/kliens által kedvelt, neki javasolt alapanyagokból állónak kell lennie. 

A folyadékforrásokat sem szabad elfeledni, ami különösen vesebetegek esetén lehet fontos, ahol az állapottól függően akár mérni is szükséges a napi folyadékfelvételt (ebben az élelmiszerek, ételek, italok is beletartoznak).

Fontos szempont továbbá a változatosság és a szezonalitás is. Utóbbi már elkerülhetetlen, hiszen az étrend ökológiai lábnyoma is lényeges. 

Nem mehetünk el az árak mellett sem, emiatt a páciens/kliens anyagi lehetőségeit is számításba kell venni. Ami ma már egyre nehezebb, mert minden réteget érint a jelentős áremelkedés, infláció.

A szakmai és emberi rutin sokat jelent a tervezés során, de a fentiekből is látható (s még csak a legfontosabb elemeket emeltem ki), hogy…

A mintaétrendtervezés idő-, energiaigényes munkafolyamat 

Ezért ez számít az egyik legdrágább dietetikai szolgáltatásnak. Ezt a folyamatot az energia-, tápanyagszámítást segítő, gazdag nyersanyag- és receptadatbázissal rendelkező szoftverekkel tudjuk támogatni, rövidíteni, mint amilyen az ALSAD is. Az ALSAD előnye, hogy mind a dietetikus, mind a páciens tud általa, a beállított céloknak megfelelő étrendet tervezni. Az így tervezett étrendet a dietetikus meg tudja osztani az applikáción keresztül a vele együttműködő páciensnek, s nyomon is tudja követni az étrend „betartását”. 

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.04.11.

Kapcsolódó olvasnivalók:

https://www.vesebetegdieta.hu/milyen-kezzel-foghato-haszna-van-a-taplalkozasi-naplonak-vesebetegseg-eseten/

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This