MÉREGTELENÍTÉS A TÁPLÁLKOZÁSON KERESZTÜL

Évtizedek óta stabilan tartják magukat a diéták élmezőnyében a méregtelenítést célzó étrendi, életmódbeli tényezők. Csak úgy, mint a szervezetünk működésének egyéb folyamatait, ezt a kérdést is sok tévhit, és ennek megfelelően sok alaptalan információ övezi.

Legyen ez egy kampányszerű léböjtkúra, vagy speciális étrendkiegészítők (tabletták, kapszulák, “gyógy”teák) rendszeres szedésén alapuló kúra, szélsőségesebb esetben hashajtókkal vagy fizikai beavatkozással (pl. beöntés) járó álterápia, a közös nevező mindig az a cél, hogy a szervezetünket megtisztítsuk a káros méreganyagoktól.

Arra vonatkozóan, hogy mik is ezek a káros méreganyagok, persze már nem találunk részletes (netalán tudományosan megalapozott) információt – az, hogy méreg van a szervezetünkben, elég ijesztően hangzik mindenkinek. Azt persze nem igazán szokás bizonyítani, hogy ezekkel a kúrákkal pontosan milyen mérgektől is szabadul meg sikeresen a szervezet.

Természetesen – többek között – a táplálkozásunk során jut olyan anyag a szervezetünkbe, ami káros lehet a működésére, amit nem tud megemészteni, vagy amitől meg kell szabadulnia. De még mielőtt ettől a ténytől elkeserednénk, a jó hír, hogy csodás szervezetünk erre tökéletesen felkészült, és vannak olyan szerveink, amelyeknek kifejezetten az a feladata, hogy ezeket az anyagokat a keringésünkből kiszűrje, és a szervezetünkből, a kiválasztó rendszer útján eltávolítsa. Ilyen szerveink pl. a máj és a vese, de már a felszívódást megelőzően a beleink is szűrnek ki nem megfelelő anyagokat, illetve már a gyomor által termelt gyomorsav is semlegesíteni tudja ezek egy részét. Tehát, egy jól működő, egészséges szervezet tökéletesen ellátja ezt a feladatot, nekünk egyetlen dolgunk van csak, a lehető legjobban támogatni a szervezetünk munkáját, hogy optimálisan elláthassa a feladatait.

Ennek pedig az egyik legalapvetőbb módja, a kiegyensúlyozott, szélsőséges korlátozásoktól mentes, értékes tápanyagokban (fehérjék, zsírok, szénhidrátok), vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, megfelelő folyadékbevitelen alapuló rendszeres táplálkozás. Ha ezekre, illetve egyéb életmódbeli tényezőkre (pl. rendszeres, örömteli fizikai aktivitás, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, alvás, “énidő”, stresszkezelés, káros szokások elhagyása) odafigyelünk, akkor sokat tettünk annak érdekében, hogy a szervezetünk megfelelően elláthassa méregtelenítő funkcióját (is). Ezek mellett semmi szükségünk nincs se rövidebb-, se hosszabb távú “méregtelenítő” kúrákra, szélsőséges korlátozásokra, beavatkozásokra.

Bodon Judit dietetikus

2021.06.29.

Share This