Költségtudatos étkezés a strandon

A nyári kikapcsolódásnak ára van. Ha a strandon töltjük a szabadidőnket, s ott költjük a pénzünket, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha odafigyelünk, azért mégis tudunk valamennyit spórolni.

Jaj, úgy élvezem én a szabadstrandot!

Ha egy családi strandolásból indulunk ki, egy-két vagy több gyerekkel, akkor már eleve a strandbelépő ára sem lesz kevés. Ha megtehetjük, s van rá lehetőség, akkor a szabadstrand lehet a költséghatékonyabb megoldás. Bár ekkor le kell mondanunk az olyan kényelmi elemekről, a legtöbb helyen, mint az öltöző(szekrény) vagy a mosdó. A jól kiépített infrastruktúrára így bizonyos esetekben mégis érdemes lehet költeni.

A hűtőtáska legyen velünk!

Kétségtelen, hogy a legtöbb strandon az étkezési lehetőségek kevésbé az OKOSTÁNYÉR ajánlásait követik. Bár a nyaralásba azért ezek az ételek is beleférnek olykor-olykor (a speciális diétákat leszámítva) a családi büdzsét már annál inkább megterhelik. Lássuk, mit tehetünk ezen a téren!

  • A cukrozott vagy cukormentes üdítők árát könnyen megspórolhatjuk, ha a szomjoltót behűtött csapvíz, házi limonádé, (gyümölcs)tea formájában visszük magunkkal. Legjobb, ha egy hűtőtáskát eleve ezeknek az italoknak szentelünk. Hazafelé már nem kell majd cipelni, ez a gondolat könnyítheti meg az odautat.
  • A köztes étkezésekre és enyhe szomjúság esetére is jó szolgálatot tesz a szintén behűtött és/vagy hűtve tárolt friss gyümölcs, amit már otthon megmostunk, megszárítottunk, s szükség szerint meghámoztunk, feldaraboltunk (a fajtától függően). A strandon általában nem árulnak ilyen csemegét, vagy éppenséggel olyan áron, amit nem biztos, hogy szívesen fizetnénk meg.
  • Zöldségekből és gyümölcsökből salátát is összeállíthatunk, ami főleg a kánikula idején esik majd jól, amikor kevésbé vagyunk éhesek, de annál több folyadékra vágyunk. A hűtött tárolásra azért itt is oda kell figyelni, mert a nagy melegben összefonnyadt, plöttyedt salátát már senki nem eszi meg szívesen, s nem lenne jó, ha ki kellene dobni.
  • A lángos, hamburger, pizza helyett otthon készített szendvicsekkel lakhatunk jól a vízparton. Ezek előnye, hogy az összetevőket pontosan ismerjük, a saját ízlésünk szerint tudjuk összeállítani és ugyanazon összegből nagyobb adag is kijön. A szendvicsbe húsos, zöldséges fasírtot is tehetünk (ez így már szinte hamburger lesz), amit lehetőleg ne bő olajban, hanem a sütőben süssünk meg! A friss vagy savanyított/fermentált zöldségeket érdemes külön dobozban „mellékelni”, hogy ne ázzanak el a szendvicsben. 
  • Bár a nagy melegben inkább elkerülnénk, de érdemes lehet mégis bekapcsolni a sütőt, mert a sós vagy édes muffinnak, palacsintának, pogácsának is nagy keletje lesz, a nagy ugrálás, úszás utáni fáradtság után.
  • A főtt kukorica is megfőzhető otthon, valószínűleg ezzel is sok pénz megmarad például a fagylaltra, jégkrémre, amit helyben vásárolunk meg. Elvégre a strand és a nyaralás mégis csak ezekkel teljes.

Ahhoz, hogy valóban gondtalan legyen a kikapcsolódás, fokozottan ügyeljünk a strandra elvitt és ott elfogyasztott ételek esetében is az élelmiszerbiztonságra! Mindig tiszta kézzel nyúljunk az ételekhez és a hűtőtáskába is!

Összességében talán több előkészületet és némi teherhordást igényel a házilag összeállított strandmenü, de anyagilag mégis így jövünk ki jobban. A megmaradt pénzt pedig további strandolásra, kikapcsolódásra költhetjük.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.08.02.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Share This