Ki ne fogyasszon kakaótartalmú finomságokat?

World Chocolate Day

A kakaófa (Theobroma cacao L.) gyümölcséből , a kakaóbabból készült ital, valamint a csokoládé igazi élvezeti termék, bár ma már nem számít luxuscikknek, mint egykoron.

A karácsonyi ünnepkör egyik elengedhetetlen kelléke. S bár szinte alig ismerünk olyanokat, aki nem rajong a kakaóért, csokoládéért, azért ilyen ember is akad. Nekik talán nem szívfájdalom, ha le kell mondaniuk egy csésze forró csokiról vagy egy pár kocka csokoládéról, de sokaknak az lehet. Alább felsoroltam, melyek ez az állapotok.

·       Bármilyen hihetetlen, a kakaóra is lehet allergiás valaki, ilyenkor a kakaó minden formája tiltott gyümölcsnek számít.

·       Azok, akik a ritka betegségek közé sorolt fenilketonúriában (PKU) szenvednek, nem, vagy csak a speciálisan nekik szánt, az alacsony fehérje- és csokoládétartalmú termékeket választhatják, azt is mért mennyiségben a naponta elfogyasztott fenilalanintartalom függvényben.

·       A tejfehérje-allergiások fokozott körültekintéssel válogathatnak a számtalan csokoládéból. A tejcsokoládét nyilvánvalóan nem ehetik, de még az étcsokoládéval is óvatosnak kell lenniük, mivel nyomokban az is tartalmazhat tejet vagy tejszármazékot.

·       A dió- és mogyoróallergiások a diós, mogyorós csokit kell, hogy kerüljék, de a sima csokoládé esetén is figyelmesen el kell olvasniuk a csomagoláson található összetevők listát, mivel kis mennyiségben (a gyártás, csomagolás során) akkor is belekerülhet valamennyi mogyoró egy szelet vagy tábla csokoládéba, ha nem ezzel lett ízesítve („nyomokban mogyorót is tartalmazhat”).

·       A kekszdarabokkal ízesített csokoládék, bonbonok, kakaós ostyák a cöliákiások (gluténérzékenyek) számára kerülendők a bennük található glutén miatt. Ebben az esetben is elengedhetetlen az alapos címkeolvasás.

·       Hisztaminintolerancia esetén a csokoládé és a kakaó kis mennyiségben még tolerálható lehet és csak enyhe tüneteket okozhat, de éppen ezért az egyéni érzékenység függvényében javasolt a fogyasztása, kerülni kell a túlzott mennyiséget.

·       Cukorbetegek, inzulinrezisztenciában szenvedők számára nem tilos a csokoládé, de a mértékletes fogyasztásra kell törekedniük, s elsősorban a nagy kakaótartalmú étcsokoládét javasolt választaniuk (1-2 kocka mennyiségben), mivel ebben kisebb vagy éppen elenyésző a hozzáadott cukor mennyisége.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

A BMI és korlátjai

A BMI és korlátjai

A BMI fogalmával valószínűleg már mindenki találkozott. A BMI a “body mass index”, azaz magyarul...

read more
Share This