Január 17-én ünnepeljük az olasz konyhát

Ez a nap Remete Szent Antal ünnepére esik, aki a hentesek, szalámikészítők, háziállatok népszerű szentje. Az olaszoknál a farsangi időszak kezdete is ekkorra esik. Nem titkolt célja a napnak az is, hogy a világon egyre többen megismerjék az autentikus olasz konyha többi oldalát is, ami nem csak a pizzáról, tésztáról szól.

Nemcsak pizzát esznek az olaszok

Ha kimondjuk a szót, hogy olasz konyha, valószínűleg a legtöbben egyből a pizzára asszociálnak. Gyors egymás utánban következne a spagetti, a makaróni, a lasagne és a többi szószos tésztaétel, megemlíthetnénk az eszpresszót, a fagylaltot és egyéb nevezetes csemegéket is. Ennél azért jóval többről szól az olasz gasztronómia, ami a tájegységenként eltérő szokásokkal, ínyencségekkel kecsegtet. Az olaszok tányérjára bőven kerülnek egyéb ételek is, így sokféle sajt, sonka, szendvicsek, saláták, rizottók, levesek és a tenger közelsége miatt a különféle halak és tengeri herkentyűk sem maradhatnak le. Természetesen az olívaolaj és a jó minőségű borok, s egyéb alkoholos italok is bőséggel előkerülnek.

A pizzától nem kell félni

A pizza sajnos sokszor kerül azok közé az ételek közé, amelyektől sokan ódzkodnak, félve attól, hogy hizlal. A valóság az, hogy nem egyetlen ételtől hízunk, hanem egy helytelenül összeállított étrend, a kevés testmozgás és sok más egyéb tényező összessége vezet a kilók, vagyis inkább a testzsír gyarapodásához. A kiegyensúlyozott, vegyes étrendben a pizzának is helye lehet. 

Miért és hogyan? Egyrészt a pizza kiváló arra, hogy felhasználjuk hozzá a háztartásban összegyűlt élelmiszer-, ételmaradékokat, így ezeket nem kell kidobni, s csökkenthető ezáltal az élelmiszerpazarlás. Valójában a pizza mint étel maga is nagyrészt ebből a célból született. Másrészt sok múlik az alapanyagok minőségén és az elfogyasztott mennyiségen is. A pizzaliszt egy része helyett felhasználhatunk rostban gazdagabb, teljes kiőrlésű lisztet is, ezáltal máris laktatóbb lesz a recept. Persze a megfelelő arányok eltalálása kulcsfontosságú, elvégre kelt tésztáról van szó. A pizzafeltétet számtalan módon variálhatjuk, így a paradicsomos alapra sokféle sült vagy nyers zöldség, gomba is kerülhet, nem kell a pizzának mindig szalámisnak vagy sonkásnak lennie. A zsíros felvágottakat a soványabb húsokból készült húsos ragu vagy éppenséggel a hal is kiválthatja. A zsíros sajtok helyett válasszuk a kisebb zsírtartalmú mozzarellát, máris kisebb lesz a pizza energiatartalma. 2-3 kis-közepes szelet pizza bőven kitehet egy főétkezést is, nem kell az egészet megenni, ha például rendeltük. Főleg, ha egy nagy adag friss zöldségekből készült salátát is eszünk mellé. 

Mit tanulhatunk az olasz konyhából?

Az egyik legfontosabb, amit az olasz gasztronómia taníthat, az az étel és az étkezés szeretete, tisztelete. A másik pedig a helyi és szezonális alapanyagok használata. Itáliában igen változatos a táj, így a mezőgazdaság és az állattenyésztés is igen vegyes képet mutat. Minden régióban elsősorban azokat az ételeket részesítik előnyben, amelyek ott teremnek helyileg. Természetesen az olaszokat is utolérte a globalizáció, így a gyorséttermek és a nyugati típusú étrend ott is elérhető. 

De ha valóban olaszos életérzésre hajtunk, akkor a mediterrán étrend jellegzetességeit érdemes követni: halak, sovány húsok, sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, olívaolaj…, és csak kevés vörösbor. Nem véletlen, hogy az évről évre megrendezett diétaversenyeken rendre a mediterrán étrend kerül a lista elejére (a DASH étrenddel együtt), mint az egyik legjobb szívvédő étrend.

Buon appetito!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.01.17.

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.dietaajanlas.hu/mediterran-mintaetrend

https://www.vesebetegdieta.hu/mi-a-natrium-szerepe-a-vese-mukodeseben/

Források:

https://www.forbes.com/health/body/best-diets-for-heart-health/

https://health.usnews.com/best-diet/best-heart-healthy-diets

Share This