ÍGY TÖLTSD FEL TÉL VÉGÉN A VITAMIN RAKTÁRAIDAT!

A tavaszi zöldsédömpingre sajnos még várnunk kell, de ha nem is olyan nagy változatosságban, most is tudunk azért bően mihez nyúlni, ha biztosítani szeretnénk a vitaminbevitelünket.

A gyümölcsök terén szűkösebb a tél végi kínálat, mint a zöldségek frontján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne miből választanunk. A változatosság jegyében válasszunk különféle alma- és körteféléket, C-vitaminbevitelünk érdekében ehetünk citrusféléket is. Sokan nem tekintik klasszikusan gyümölcsnek a dióféléket – de ha étrendünk bővítése a cél, akkor ide sorolhatjuk ezeket a terméseket is. Uzsonnára pl. nagyon jó kombináció dió, kesudió, mandula almával, körtével, naranccsal.

Zöldségek terén egy fokkal jobban állunk, készíthetünk belőlük levest, krémlevest, párolt vagy sült zöldségköretet, főzeléket, salátát, de még akár süteményekbe is tehetjük őket.

Mit választhatunk?

  • Hónapos retek – a retek magas C-vitamin, kálium- és élelmirost-tartalmú. Fogyaszthatjuk szendvicsekben, salátákban.
  • Újhagyma – zöld szára ásványi anyagokban gazdag, együk hideg étkezéseink részeként.
  • Édeskáposzta – magas C-vitamin-, folsav-, kálium- és élelmirost-tartalmú zöldség, számtalan formájában része a hagyományos magyar konyhának. Készíthetünk belőle salátát, levest, főzeléket, párolva vagy sütve köretet.
  • Lilakáposzta (vöröskáposzta) – az édeskáposztához hasonlóan magas C- és K-vitamin-tartalmú, antioxidánsokban gazdag, változatosan elkészíthető zöldség. Érdemes például megkóstolni a sütőben sült káposztát (csíkokra vágva, kevés olaj, só, bors hozzáadásával) – így csodásan érvényesül mély, jellegzetes íze.
  • Cékla – magas folsav-, C-vitamin-, magnézium- és káliumtartalmú gyökérzöldség. Fogyaszthatjuk nyersen salátákba vagy szendvicskrémekbe, de megsütve különleges köretet készíthetünk belőle.
  • Lilahagyma – ez a hétköznapi hagyma gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban. A vöröshagymához képest enyhébb ízű, ezért inkább alkalmas a nyers fogyasztásra. Használjuk salátákhoz, szeleteljük vékonyan szendvicsünkbe.
  • Póréhagyma – C-vitaminban és folsavban gazdag, méltánytalanul háttérbe szoruló hagymaféle. Fogyasszuk salátákban, szendvicsekben, de meg is tölthetjük (pl. fűszeres túrókrémmel), vagy készíthetünk belőle levest, sült köretet.
  • Sütőtök – kapható még a zöldségeseknél ez a C-vitaminban, káliumban és folsavban gazdag zöldség, amelynek élénk narancs színét antioxidáns hatású bétakarotin-tartalmának köszönheti. Készíthetünk belőle salátát, levest, egzotikus fűszerezésű curryt, vagy ha hagyományosan szeretjük, akkor meg is süthetjük uzsonnára.
  • Fodros kel – gazdag C-vitaminban, káliumban, magnéziumban, folsavban, és növényi vasban, kalciumban. Antioxidáns-tartalma segíti a sejtek megújulását, megelőző hatású a daganatos betegségek kialakulására.

A tél végi időszakban, ha relatív szűkös is az alapanyagkészlet, a változatosságot biztosíthatjuk a különböző ételekkel. Bátran kísérletezzünk különleges fűszerezéssel, izgalmas salátákkal, gazdag levesekkel – ha nyitottak vagyunk az új receptek iránt, akkor még akár meg is lepődhetünk, hogy egy-egy hétköznapi zöldségből milyen különleges ízeket lehet elővarázsolni.

Bodon Judit dietetikus

2022.02.25.

Share This