HOGY KERÜLJÜK EL A TÚLEVÉST AZ ÜNNEPEK ALATT?

Elérkezett a december, aminek a háromnegyede lázas készülődéssel telik, majd az utolsó héten elmerülünk az ünneplésben. Sokak számára a karácsony és a szilveszter, valamint a két ünnep közötti időszak fő eleme a gasztronómia, a hagyományos vagy éppen újszerű, különleges ünnepi ételek sora. Vendégségbe megyünk, vendégek jönnek, a főétkezéseinket gazdag fogások jellemzik, és a süteményestálak is megtelnek ünnepi kedvenceinkkel. Ilyenkor nem egyszer tapasztaljuk, hogy pukkadásig jóllakunk, és hogy akkor is eszünk, amikor nem is vagyunk éhesek.

A pukkadásig jóllakás, vagy a “csak a szemem kívánja” evés természetes jelenségek, semmiképpen nem szükséges, hogy lelkiismeret-furdalást okozzanak bennünk. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy az ünnepeket, családi, baráti együttlétet is jobban meg tudjuk élni, ha nem fájó gyomorral, égő nyelőcsővel, rossz közérzettel, “kajakómában” töltjük ezt az időszakot.

Mire figyeljünk, ha szeretnénk ezeket a kellemetlen tüneteket elkerülni?

  1. Természetesen semmi akadálya, hogy a gasztronómiai élvezetek továbbra is domináns elemei legyenek ennek az időszaknak. Készüljünk finomságokkal, és együnk is nyugodtan az elkészült, felkínált ételekből. Azonban tudatosítsuk magunkban, hogy attól nem lesz “ünnepibb az ünnep”, ha túlesszük magunkat, ha szedünk még egy gombócot a töltött káposztából, és még egy csíkot a zserbóból.

2. Együnk lassan, élvezzünk ki minden falatot! A gyors evés könnyen vezethet oda, hogy még mielőtt megérkezne az agyunkba a telítettség visszajelzése, már túlesszük magunkat. Nem kell órákig nyamogni egy falaton, és nem is kell kilencvenkilencszer megrágni, de adjuk meg az ételnek is és a készítőjének is azt a tiszteletet, hogy élvezettel fogyasztjuk el az ételt, megérezve, -tapasztalva ízét, állagát. Figyeljük, meg, hogy a gyorsan befalt étel messze nem nyújt olyan élményt, mintha minden falatot kiélvezünk.

3. Szedjünk kis mennyiségeket a tányérunkba, hiszen bármikor szedhetünk még egy adaggal, ha úgy érezzük szükségét. Ugyanakkor, ha elsőre púposra pakoljuk a  tányért, akkor nehezebben hagyjuk ott egy részét, ha már telítődtünk – akár azért, mert “nem illik”, akár azért, mert a kellemes társalgás közben észre sem vesszük, hogy már elérkezett a jóllakottságunk. 

4. Ne sértődjünk meg, ha valaki nem szed még egyszer! Ha mi vagyunk a vendéglátók, vagy akár csak mi tettük az ételt a családi asztalra, tartsuk tiszteletben mások döntéseit. Ne tegyünk megjegyzéseket, és ne vegyük személyes elutasításnak, ha valaki keveset szed, ha nem szed még egyszer, vagy csak egyféle főételt kér a három helyett.

5. Ugyanez igaz ránk is. Bátran szedjünk keveset, válasszunk csak egy főételt, és mondjunk nemet a második adagra. Sokak szeretetnyelve a főzés, és zokon veszik, ha valaki nem repetázik a főztjükből – de ez valójában senkinek sem tesz jót. Találjunk más módokat szeretetünk kifejezésére!

6. Tartsunk “pihenőnapot”! Az ünnepi időszakban is lehetnek olyan napok, vagy akár csak étkezések, amikor könnyű, kis mennyiségű ételt kívánunk, fogyasztunk. Karácsony harmadnapján már lehet, hogy egy laza krémleves is elég lesz ebédre, és uzsonnára is csak egy gyümölcssalátát kívánunk. Figyeljük a testünk jelzéseit és reagáljunk rájuk!

7. Legyünk aktívak! Sétáljunk, kiránduljunk – akár minden nap. Rosszabb idő esetén lehet ez egy rövidebb séta, napsütéses-havas időben pedig egy erdei kirándulás is. Az örömteli mozgás feltölt, jót tesz testnek és léleknek is, nem utolsó sorban pedig fokozza a keringést, ami segíti az emésztőrendszerünk működését.

Bodon Judit dietetikus

2021.12.22.

Share This