HOGY KERÜLHETED EL A PLUSZ KILÓKAT TÉLEN?

Jól haladtál eddig az őszi diétáddal, de már előre tartasz attól, hogy mi lesz veled télen? Nyakunkon a decemberi őrület, az elhúzódó, egymásba folyó ünnepek – és ráadásul a pandémia miatt most még home office-ban is vagyunk, úgyhogy még könnyebben kúsznak fel a kilók.

Hogy lehet felkészülni erre az időszakra, mire kell figyelni, hogy az új évben ne boruljunk majd ki a mérlegre állva?

1. Tartsd a rutint!

Ha már elég régóta rendezett az étrended, akkor tudod, hogy mikor, miből mennyit ehetsz. Ez egyrészt megkönnyíti, hogy a hektikus, ajándékbeszerzős, stresszes hetekben is kiegyensúlyozottan étkezz. Ugyanakkor ez a képességed segít abban is, hogy mikor és milyen mértékben térhetsz el a megszokott rutintól – és aztán hogyan térj ahhoz vissza. Úgyhogy, ha van már jól bevált étkezési ritmusok, bevált ételeid – akkor tartsd magad ezekhez a téli időszakban is – de ne drámázd túl, ha néha-néha nem tartod magad mereven a szabályokhoz.

2. Ne ünnepelj hetekig!

Ha képesek vagyunk objektíven nézni az ünnepi időszakot, akkor valójában a lakomák, vendégségek ideje csak 2-3 nap. Az már csak rajtunk múlik, hogy ezt a pár napot kinyújtjuk-e 1-2 hétre. Nem létszükséglet, hogy már 24-e előtt csipegessünk a süteményekből, sós falatokból, és ha jól tervezzük a menüt, akkor a maradék sem fog a hűtőben ácsingózni napokig. Készítsük el kedvenceinket kalóriaszegényebben, tartsunk mértéket a mennyiségekkel! Ez persze nem jelenti azt, hogy nem vehetünk részt az ünnepi étkezéseken, hiszen azt se felejtsük azért el, hogy a túlsúlyunk elsősorban nem ez alatt az 1-2 hét alatt alakul ki, hanem a maradék 50 hét alatt.

3. Lehet ünnepi és egészséges is a menü!

Bizony, egyáltalán nem kizárt, hogy az ünnepi menü finom és egészséges is legyen. Egyrészt elkészíthetjük a klasszikusokat is kalóriaszegényebben (pl. a töltött káposztát sovány húsból, kevés kenyérrel/tejföllel vagy ezek nélkül, sok-sok káposztával, és a halászlé mellé sem kell három nagy karéj kenyeret megenni), másrészt készülhetünk eleve zsírszegény ételekkel: sütőben sült fűszeres húsokkal, hallal, amit köríthetünk izgalmas salátákkal, vagy különleges sült zöldségekkel is a hagyományos köretek mellett. 

4. Ne nassolással reagálj a stresszre!

Az ünnepi készülődés, vásárlás, vendégvárás, sokféle elvárásnak való megfelelés kényszere nagyon sok stresszel jár – most, a pandémia miatti bizonytalanság idején pedig ez különösen jellemző. Ami fontos, hogy ne evéssel, ivással válaszolj a stresszhelyzetekre! Minden évben van karácsony és szilveszter, pontosan tudod, mik azok a momentumok, amiktől extra stresszes leszel. Készülj fel ezekre előre! Amennyire tudod, kerüld ez őket, ne feszülj rá feleslegesen a különféle elvárásokra, pihenj eleget, sétálj, kirándulj a természetben, kapcsolj ki bármivel, ami kikapcsol. Ha mégis égető kényszert érzel az evésre, ha valami nem úgy sikerült, ahogy tervezted, akkor egyél gyümölcsöket, zöldségeket – ezek vitamin- és ásványanyagtartalma is segít majd, hogy jobban érezd magad. 

5. Fogyassz elég folyadékot!

A szerveztünk egyensúlyának egyik titka a megfelelő folyadékfogyasztás. Ne feledkezzünk meg a rendszeres ivásról se a sok tennivaló között, hiszen, ha nem iszunk eleget, akkor romlik a koncentráció-képességünk, a közérzetünk, ingerlékenyebbek leszünk – ez pedig egyenes út a stresszevéshez. A legjobb folyadék a téli időszakban is a víz, de ha a hidegben úgy kívánjunk, igyunk zöld, vagy gyümölcs teát – lehetőleg minél kevésbé édesítve. Az alkoholfogyasztással tartsunk mértéket, egyrészt, mert az alkoholos italok is hozzájárulnak a napi kalóriabevitelhez, másrészt mert ha túllépjük a mértéket, akkor megnőhet az étvágyunk, illetve kevésbé kontrolláljuk, hogy mit és mennyit eszünk. 

6. Mozogj, mozogj, mozogj!

Csak azért, mert otthonról dolgozol, vagy mert itt a hideg, szürke december, még egyáltalán nem kell egész nap az íróasztalnál ülnöd. Töltsd mozgással azt az időt, amit egyébként ingázással töltenél, tornázz, eddz otthon – amúgy is, de a pandémia miatt most aztán tényleg bármilyen edzést elérhetsz online. Ha kezdő vagy, akkor persze ne ugorj rögtön az intenzív edzések közepébe! Hétvégén menj, sétálj, kirándulj – amíg az idő és az intézkedések engedik. Egy pár órás kirándulással már jelentősen megnövelheted az energiafelhasználásod, és fel fogsz frissülni testben, lélekben is. A természetben tartózkodás kiváló stresszoldó, és szuper családi program is.

Bodon Judit dietetikus

2020.12.07.

Share This