HAMBURGERT A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTRENDBE? IGEN, LEHET!

Az elmúlt évtizedekben a pizzához hasonlóan a hamburger is az “egészségtelen” ételek egyik ikonjává vált. Ez talán elsősorban a hamburger fókuszú gyorsétterem-hálózatoknak köszönhető, amelyek elterjedése, népszerűsége miatt a hamburgert sokan a gyors, “szemét”, értékes tápanyagokban nem túl gazdag ételnek tekintik.

Azonban a hamburgerre, mint ételre nem így érdemes tekinteni – és ezt a szemléletet tükrözi az utóbbi pár évben itthon is megjelenő hamburger-forradalom, amelynek keretein belül a bisztrók, éttermek már a minőségi alapanyagok mellett tették le a voksukat. Ha szeretjük, bátran fogyasszuk, akár éttermi, akár otthoni környezetben! Mire érdemes figyelni, ha hamburger kerül a menübe?

  • Igyekezzünk olyan helyen hamburgert enni, amely ismert arról, hogy figyelnek a megfelelő alapanyagokra: jó minőségű a hús, a zsemle, a zöldségek. Ez persze nem azt jelenti, hogy néha, bizonyos helyzetekben (pl. strand, fürdő, vidéki település egy kirándulás után, stb.) ne futnék bele hétköznapi, fagyasztott húspogácsás megoldásokba, ezzel sincs semmi baj, alkalmazkodjunk a lehetőségekhez.
  • A trendi hamburgerező helyeken gyakori, hogy 18-20 dkg-os húspogácsa kerül a zsemlébe. Ez számottevő mennyiség, nem feltétlenül kell ennyit egy étkezésre megenni. Ilyenkor lehet húsmentes hamburgert választani, vagy felezni a társaságunkkal, esetleg hazavinni a maradékot. Ezek teljesen legális megoldások, és segíthetnek abban, hogy elkerüljük a túlevést (“Ha már kifizettem, megeszem, nem fogom kidobni!”).
  • Szintén gyakori, hogy a hamburger mellé sült krumpli is “jár”. Mivel már egy hamburger elfogyasztása is kihívás lehet, érdemes lehet kihagyni a sült krumplit. Ha van rá lehetőség, kérjünk helyette salátát, extra zöldséget, vagy édesburgonyából készült sült krumplit. Természetesen, ha valaki szívesen eszik sült krumplit a hamburger mellé, az is rendben van, arra azonban figyeljünk, hogy ez a mennyiségű étel lehet, hogy megterheli az emésztőrendszerünket. Nem cél, hogy kényelmetlen, “nadrágkigombolós durranásig” együk magunkat.
  • A sajttal, baconnal, extra szószokkal dúsított hamburgerek klassz ízélményt adhatnak, de legyünk tisztában azzal, hogy ezeknek a feltéteknek az extra cukor- és zsírtartalma növeli a szendvics telítőértékét, és nagyobb kihívást jelentenek az emésztőrendszerünknek is. A plusz zöldség ilyenkor is jól jöhet, lassítja a zsírok felszívódását, segíti az emésztésünk működését.
  • Ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, kipróbálhatunk vegetáriánus vagy vegán burgereket is, sajttal vagy pl. zöldborsóalapú hamburger-pogácsával. 
  • Otthon is készíthetünk hamburgert! Válasszunk megfelelő minőségű darált húst, ha szeretünk sütni, akkor elkészíthetjük a hamburgerzsemlét is házilag. Otthoni hamburgerezésnél mindenképpen javaslom, hogy legyen sok-sok zöldség a szendvicshez, vagy akár köretként a salátához.

Bodon Judit dietetikus

2022.04.30.

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This