Gyermekkori elhízás: okok és következmények

2020-ban 39 millió 5 év alatti gyermek volt túlsúlyos vagy elhízott. A gyermekkori túlsúly és elhízás köztudottan jelentős hatással van mind a fizikai, mind a pszichológiai egészségre.  A környezeti tényezők, az életmód-preferenciák és a kulturális környezet döntő szerepet játszanak az elhízás világszerte növekvő előfordulásában. 

Tünetek

Nem minden gyerek, aki túlsúlyos, túlsúlyos. A gyermekek általában különböző mennyiségű testzsírt hordoznak a fejlődés különböző szakaszaiban. Így előfordulhat, hogy gyermekünk kinézetéből nem tudhatjuk egyértelműen, hogy a súlya egészségügyi aggodalomra ad okot. Ezért érdemes követni a WHO növekedési diagramjait  annak megállapítására, hogy gyermekünk súlya egészségügyi problémákat okozhat-e. 2-5 éves gyermekek esetében akkor beszélünk túlsúlyról, vagy elhízásról, ha a WHO növekedési görbéje alapján a Z pontszáma 2 vagy 3. (A 2-5 év között fiúk növekedési görbéje  itt, a 2-5 év között lányok növekedési görbéje pedig  itt érhető el!)

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha attól tartunk, hogy gyermekünk túl sokat gyarapodik, érdemes orvossal, dietetikussal beszélni. Ők figyelembe veszik a gyermek növekedési és fejlődési, a család súly és magasság anamnézisét, valamint azt, hogy gyermekünk hol helyezkedik el a növekedési görbéken. Ez segíthet megállapítani, hogy a gyermekünk súlya magasabb tartományban van-e.

Mi okozza az elhízást és a túlsúlyt?

Számos tényező növeli a túlsúly kockázatát.

  • Étrend: Az elhízás és a túlsúly alapvető oka az elfogyasztott és az elhasznált kalóriák közötti energiaegyensúly felborulása. A magas kalóriatartalmú ételek, például gyorséttermi ételek, készételek, pékáruk, édességek, a cukros üdítőitalok, gyümölcslevek stb. rendszeres és/vagy túlzott fogyasztása súlygyarapodást okozhat. 
  • Testmozgás hiánya: Azok a gyerekek, akik keveset mozognak, nagyobb valószínűséggel híznak el. Az ülő tevékenységgel, például televíziózással vagy „kütyüzéssel” töltött túl sok idő szintén hozzájárul a probléma kialakulásához. A tévéműsorok gyakran tartalmaznak egészségtelen ételeket reklámozó hirdetéseket is.
  • Családi tényezők: Ha gyermek túlsúlyos családból származik, nagyobb valószínűséggel lesz ő is érintett. Ez különösen igaz olyan környezetben, ahol magas kalóriatartalmú ételek mindig rendelkezésre állnak, és a rendszeres mozgás nincs jelen a mindennapokban.
  • Pszichológiai tényezők: A személyes, szülői és családi stressz növelheti a gyermek elhízásának kockázatát. Egyes gyerekek azért esznek túl sokat, hogy megbirkózzanak a problémákkal vagy megbirkózzanak az érzelmekkel, például a stresszel, vagy hogy leküzdjék az unalmat. 
  • Bizonyos gyógyszerek. Egyes vényköteles gyógyszerek növelhetik az elhízás kialakulásának kockázatát. 

Fizikai szövődmények:

A túlsúlyos és elhízott gyermekek nagy eséllyel felnőttkorukban is elhízottak maradnak, és nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk már gyermekkorban a 2-es típusú diabétesz, magas koleszterinszint és magas vérnyomás, ízületi fájdalom, légzési gondok, nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD), depresszió, szorongás. 

Megelőzés:

Az egyik legjobb stratégia a gyermekkori elhízás csökkentésére az, ha változtatunk az egész család étkezési és mozgási szokásain!

  • Példamutatás: Legyen családi ügy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Szülőként mutassunk példát a gyerekeknek! Ha mi egészségesen táplálkozunk a példa ragadós lesz!
  • Legyen elérhető egészséges harapnivaló: Ne édesség és nasi legyen a kisétkezés! Kínáljuk zöldséggel, gyümölccsel a gyerekeket, készítsünk házi gyümölcsjoghurtot, rágcsálnivalókat stb.
  • Többször kínáljunk új ételeket: Ne csüggedjünk, ha gyermekünk nem szeret meg azonnal egy új ételt. Általában többszöri (ötszöri) kóstolás szükséges ahhoz- különböző időpontokban és formákban, hogy a gyerekek elfogadják az új ételeket. Például, ha egyik héten nem kóstolja meg a párolt brokkolit, a következő héten próbáljuk meg a brokkolifasírtot, vagy a rántott brokkolit, vagy a brokkoli ropogóst, vagy a brokkolis tésztát stb.
  • Válasszunk nem élelmiszer jellegű jutalmakat: Édességet ígérni a jó viselkedésért rossz ötlet! Jutalmazzunk inkább mesével, programmal, minőségi együtt töltött idővel.
  • Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk eleget aludjon: Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a túl kevés alvás növelheti az elhízás kockázatát. Az alváshiány hormonális egyensúlyhiányt okozhat, ami megnövekedett étvágyhoz vezet.

Simonová Erika dietetikus

2022.12.09.

Forrás:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

Share This