ÉTKEZZ A KÉT ÜNNEP KÖZÖTT IS OKOSAN!

Az ünnepi túlevés, plusz kilók elkerülésének egyik legjobb módja, ha a nagyobb ünnepi étkezéseket, a sütizést csak az ünnepnapokra korlátozzuk. Nem kell, hogy a karácsony és a szilveszter közötti négy napban is folytassuk a lakomázást. ha ügyesen terveztünk, akkor nem marad ránk túl sok maradék, de ha mégis, az sem gond.

Melyek a legjobb fogások ezekben a napokban?

Ha karácsonykor túlterheltük az emésztőrendszerünket, akkor most mindenképpen a könnyebb fogások fel vegyük az irányt. Figyeljünk oda a mennyiségre, nyugodtan együnk gyakrabban, kisebb adagokat (ez persze nem azt jelenti, hogy egész nap csipegetünk), ételeink legyenek zsírszegények.

Jót tesznek ebben az időszakban a gazdag, sűrű zöldséges levesek, zöldségkrémlevesek, amiket ne tejszínnel, tejföllel, hanem inkább joghurttal krémesítsünk. Egy szelet pirítóssal akár elég is lehet vacsorára. Ha maradt az ünnepi sültből, akkor dobjuk fel vele bulgur- vagy tésztasalátánkat. Köretként is inkább zöldségeket fogyasztunk – ezeket se rántva vagy sok olajban sütve, hanem inkább fűszeresen sütőben sütve, gőzben párolva. Kerüljük a számunkra puffasztó ételeket – legyenek ezek akár a hüvelyesek, akár a puffasztó hatású zöldségek. Nem fogunk éhen halni, ha pár napig kerüljük a süteményeket is, desszertnek, édességnek válasszunk inkább friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, gyümölcsös joghurtot, túrókrémet. Mondjunk le az alkoholról is pár napra, de figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra, hiszen ez is segíti szervezetünk regenerálódását.

Ne tespedjünk, mozogjunk sokat – sétáljunk, kiránduljunk, tornázzunk otthon! A mozgás javítja az emésztőrendszerünk keringését is, így gyomrunk, beleink is jobban el tudják látni a feladatukat.

Bodon Judit dietetikus

2020.12.27.

Share This