ÉRZELMI EVÉS

Október 10. a lelki egészség napja! Ez a nap felhívja figyelmünket arra, hogy nemcsak a testi jóllétünkkel kell foglalkoznunk, hanem bizony a lelki egészségünkkel is, mert ez a két dolog szorosan összefügg egymással.

Nem mindig csak azért eszünk, hogy csillapítsuk az éhségünket. Sokan azért is folyamodunk az ételekhez, hogy megnyugtassuk a lelkünket, enyhítsük a (munkahelyi) stresszt vagy megjutalmazzuk magunkat. Amikor ezt tesszük, hajlamosak vagyunk gyorsételek, édességek és egyéb megnyugtató, de egészségtelen ételek után nyúlni. 

Az érzelmi evés azt jelenti, hogy az ételt arra használjuk, hogy jobban érezzük magunkat, így sokan bizonyos ételeket a szeretettel, a kényelemmel és a jutalommal társítanak.

Gondoljunk csak bele, hogy mit adunk a születésnapok és más különleges alkalmak megünneplésére, vagy ha valaki nincs jól? Bizony a legtöbb esetben csokit vagy édességeket, hogy jobban érezze magát. Hogyan vezetjük le a munkahelyi stresszt, a szomorúságunkat és magányunkat? Egyszerű a válasz: eszünk (vagy iszunk). Mivel kedvezünk a gyerekeinknek? Egyes nagyszülők, szülők és rokonok édességeket, nasikat vagy gyorsételeket kínálnak figyelemelterelő stratégiaként, és az ilyen „jutalmakat” a gyermekeink elégedettségének és boldogságának megőrzésének eszközeként használjuk. Persze nem feltétlenül rossz dolog, ha alkalmanként pl. csokit eszünk. De, amikor az evés az elsődleges érzelmi megküzdési mechanizmusunk, akkor bizony belekerültünk egy egészségtelen körforgásba. Az érzelmi éhséget étellel nem lehet kielégíteni. Az evés pillanatnyilag jóleső érzés lehet, de az evést kiváltó érzések attól még mindig ott vannak. Attól függően, hogy mennyire felkavaró a helyzet, előfordulhat, hogy pl. egy tábla csokoládé nem elegendő a szükséges biztonság és boldogság biztosításához, és egyesek azon kapják magukat, hogy sokkal többet esznek, mint amennyit enniük kellene, vagy enni szeretnének. Ez bűntudathoz és szégyenérzethez vezethet.

De ebből az ördögi körforgásból is van kiút, ha elhatározzuk magunkat! Ehhez szeretnék most pár tippet adni:

 1. Tanuljunk meg különbséget tenni az érzelmi és a fizikai éhség között: 
  • Érzelmi éhség: hirtelen jön, és az éhség nem várhat, az ember ilyenkor azonnal egészségtelen ételekre vágyik. Nem szűnik meg a teli gyomorral és bűntudatot, tehetetlenséget és szégyenérzetet vált ki!
  • Fizikai éhség: fokozatosan jelentkezik, és ez az éhség várhat. Ilyenkor bármi jólesik, még a gyümölcsök és a zöldségek is 😉. Megszűnik, ha jóllakunk, és nem érezzük tőle rosszul magunkat!
 2. Határozzuk meg az érzelmi evés kiváltó okait, vezessünk érzelmi étkezési naplót,
 3. Keressünk más módszereket az érzelmeink „táplálására”. Ilyen alternatíva lehet az étel helyett pl.:
  • ha felhívunk valakit, akitől mindig jobban érzzük magunkat, vagy játsszunk a macskánkkal, sétálunk a kutyánkkal, vagy kedves emlékeket idézünk fel,
  • ha idegesség vagy stressz esetén táncolunk, stresszlabdát használunk, zenét hallgatunk fülhallgatón keresztül, sétálunk vagy futunk,
  • ha kimerültnek vagy fáradtnak érezzük magunkat, igyunk egy csésze forró teát, vegyünk nyugtató fürdőt, vagy bújjunk a meleg takaró alá és olvassunk, vagy csak egyszerűen pihenjünk és tartsunk pihenőnapot vagy hetet,
  • ha unatkozunk, olvassunk el egy jó könyvet, nézzünk meg egy vidám filmet, vagy válasszunk magunknak valamilyen hobbit.
 4. Várj! Ha ránk tör az érzelmi evés, mondogassuk magunknak, hogy „várj”! Várjunk csak 5-10 percet az evéssel.
 5. Amíg várunk, nézzünk magunkba, vegyük számba az érzéseinket. Még ha a végén eszünk is, jobban megértjük a miérteket. Ez segíthet abban, hogy legközelebb másként reagáljunk az érzelmi éhségre.
 6. Tanuljuk meg elfogadni az érzéseinket, még ha rosszak is!
 7. Összpontosítsunk az étkezés örömére! Ha gyorsan, sietve étkezünk lemaradunk az ételeink ízéről, állagáról, valamint a testünk jelzéseiről is, hogy jóllakottak vagyunk, vagy még éhesek. Lassítsunk le és élvezzük az étkezést, így kisebb az esély a túlevésre is. Étkezés közben teremtsünk nyugodt környezetet, ne TV-zünk, kütyüzzünk evés közben!
 8. Az egészséges életmód fontos! Bár néha elcsépeltnek tűnik a téma, de az érzelmi evéssel is igencsak összefügg!
  • Mozogjunk! Semmiképp ne azért mozogjunk, hogy ehessünk, hanem azért mozogjunk, mert az örömet okoz. Ráadásul egy jó taktika lehet, ha az érzelmi éhség megjelenésekor kicsit sétálunk, jógázunk stb.
  • Cél a 8 óra alvás! A pihenés segít az étvágy szabályozásában és csökkenti az étkezési vágyat.
  • Szánjunk időt a kikapcsolódásra! Minden nap legalább 30 percet szánjunk a kiengedésre és a lazításra. 
  • A társas kapcsolatok fontosak! Ha pozitív emberekkel töltjük az időt, az megvéd minket a stressz negatív hatásaitól.

A legfontosabb pedig az, ha úgy érzed, hogy szükséged van a lelki támogatásra (is), merj segítséget kérni!

Forrás és további hasznos olvasnivalók:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X16300786?via%3Dihub

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/1077727X08322148

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666317315933?via%3Dihub

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047342

https://mashogy.hu/

https://pszichoforyou.hu/erzelmi-eves/

Share This