EGYEDÜL NEM SIKERÜLT SE JOBBAN LENNI, SE ÉTRENDET VÁLTANI – DE DIETETIKUSSAL IGEN!

Mindig szívesen számolunk be olyan történetekről, amik jól végződnek. Amikor valaki végül megtalálja azt az utat, ahol jobban érzi magát. Amikor évek óta cipelt problémáktól tud megszabadulni. Dietetikusunkat kérdeztük: kinek a története lehet lelkesítő a sorstársak számára?

Bodon Judit dietetikus páciense többgyerekes anyaként éveken keresztül kereste tüneteire önállóan a megoldást: puffadás, rossz közérzet, makacs túlsúly és kudarcos próbálkozások jellemezték ezt az időszakot.  Története arra is példa lehet, hogy fontos az elszántság és a kitartás, de ezek önmagukban néha nem bizonyulnak elegendőnek, és ilyenkor érdemes felismerni, hogy eljött a pillanat, amikor szakember segítségére van szükségünk. Judit arra kérte őt most, mesélje el, hogy jutott el oda, hogy dietetikushoz fordul – és mi történt utána. (A zárójeles megjegyzéseink pedig azt mutatják meg, egy ilyen helyzetben miben tudott volna az ALSAD segíteni, ha akkor már rendelkezésre áll.)

Mi volt az alap egészségügyi helyzeted, amiért dietetikushoz fordultál, mikor érezted, hogy segítségre van szükséged?

A legfőbb tünet, ami miatt dietetikushoz fordultam az állandó puffadás volt,. Bármit ettem, folyton teltségérzet gyötört. Emellett pedig szerettem volna a fizikai aktivitásomat a kalóriabevitelemhez igazítani, mind mennyiségileg, mind napi eloszlásban. 

Milyen “módszerekkel” próbálkoztál az egészséged javítása érdekében mielőtt dietetikushoz fordultál?

A fogyás érdekében kb. minden diétát kipróbáltam a korábbi években: a szétválasztó diétát, a glikémiás index figyelését, a koplalást, de hosszú távon egyik sem működött. A kalóriák számolgatása mellett sem változott a súlyom, sőt, profi szintre fejlesztettem a jojózást. (Jojózásnak hívjuk azt a jelenséget, amikor a sikeresnek tűnő fogyókúra után gyors ütemben visszakúsznak a leadott, és gyakran még ezeken felüli kilók.)

A puffadás elkerülése érdekében próbáltam többféle alapélelmiszert elhagyni, de nem segített ez sem. Ráadásul bármit ettem, rossz közérzet társult hozzá.

Hogy találtad meg a dietetikust, akivel végül együtt kezdtél dolgozni?

2018-ban rátaláltam egy főleg édesanyáknak létrehozott tornaközösségre és azon belül Bodon Judit dietetikus étrendjére. Három gyerek és munka mellett az étrendet nem tudtam mereven követni, de nagyon jó támpontokat adott.

Megtanultam „rendesen” kalóriát számolni és Judit iránymutatásai alapján átírtam a saját receptjeinket is. Az így átdolgozott családi recepteket variáltam Judit szuper új receptjeivel. Aztán később ennek a közösségnek szervezett sportnapján személyesen is találkoztunk Judittal, ami annyira hasznos volt, hogy mikor rászántam magam arra, hogy személyre szabott segítséget kérek, egyértelmű volt, hogy hozzá fordulok.

Mi történt veled a dietetikai konzultációk során, és mit tettél te a konzultációk között?

Az első konzultáció előtt ki kellett töltenem egy kérdőívet az egészségemre, alvási, étkezési, mozgási szokásaimra vonatkozólag. (Nem véletlen, hogy az ALSAD alkalmazásban is egy átfogó, személyre szóló kérdéssor megválaszolása az első tennivaló.) Már az első konzultáción refluxra gyanakodott Judit, így ennek mentén indultunk el. Megbeszéltük, mire figyeljek, milyen ételeket hagyjak el egy időre, hogy utána hogyan próbáljam meg ezeket később óvatosan visszavezetni.

Megbeszéltük, hogy az aktuális fizikai aktivitási szintemhez mekkora energiabevitel szükséges. (Ha ALSAD-ot használ valaki, a számolásokat megkönnyíti az alkalmazás), milyen napi eloszlásban (ezt az ALSAD-ban a dietetikus közreműködésként a diétás cél részeként rögzítjük), és kaptam egy mintaétrendet is. (ahogy az ALSAD diétatervezője is ilyen étrendeken alapul.)

Az első konzultációt követően Judittal további  konzultációkat is tartottunk, hiszen az étrend, életvitel átalakításának indításakor kiemelten fontos, hogy szoros legyen a dietetikusi támogatás, míg pályára nem állunk, és ki nem alakítjuk az új irányok és a saját életvitelünk, élethelyzetünk összhangját. A konzultációk között pedig próbáltam Judit tanácsait követni, és összegyűjteni a tapasztalatokat, kihívásokat, amiket aztán a következő alkalommal átbeszéltünk, hogy minél inkább személyre szabott legyen a megoldás. (Az étkezési naplónak a vezetését az ALSAD alkalmazás nagymértékben megkönnyítheti, főleg ha étrendünk tervezett, és tartjuk magunkat hozzá. A dietetikussal való szoros kapcsolatot pedig úgy segíti, hogy két konzultáció közt is tudja akár napi szinten követni a szakember, mit és mennyit ettünk, ehhez mennyi mozgás társult.)

Miben volt más a dietetikus által támogatott előrehaladás, mint amikor önállóan mentél előre az úton?

Hatalmas biztonságot adott Judit támogatása. Teljesen más egy általános étrend követése, mint egy személyre, saját igényeimre, ízlésemre összeállított étrend. 

Milyen olyan új viselkedést/szokásokat alakítottál ki, amelyek segítik az egészséged megőrzését?

Jobban figyelek az étkezések mennyiségére. Figyelek arra, hogy egyszerre ne egyek túl sokat, igyekszem egy nap ötször étkezni. Az első hónapokban étkezési naplót vezettem, ennek köszönhetően sikerült kiszűrni, hogy a refluxom miatt melyik élelmiszerek nem jók az emésztésemnek. Kevesebb kávét és teát iszom, édességet csak mértékkel fogyasztok. 

Kinek javasolnád dietetikus felkeresését?

Bárkinek, aki túlsúllyal, emésztési problémával küzd, vagy szeretne a táplálkozásán javítani az egészsége érdekében.

Aktuális egészségügyi státuszunk, korábbi betegségeink, étkezési szokásaink, esetleges családi kockázataink alapján a dietetikus akkor is tud személyre szabott tanácsot adni – pl. megelőzés céljából -, ha nincs fennálló krónikus betegségünk. Konkrét betegség ismeretében pedig az orvosi diagnózis és javaslat alapján fogja velünk együtt az optimális és fenntartható táplálkozási rendet kialakítani.

Az ALSAD az életmódváltást és a tudatos étrend kialakításának lépéseit könnyíti meg, azonnali visszajelzésekkel, automatikus ajánlásokkal és számításokkal. A dietetikus ebben az esetben  a  rendszeren keresztül is tud folyamatos segítséget adni, a célok és az étrendtervezés folyamatát támogatva. A személyre szabott támogatás pedig természetesen biztosított).

Lajkó Éva

2021.12.06.

Share This