Alapanyagok az egészséges étkezéshez: Édesburgonya

édesburgonya

Itt az ősz, itt az édesburgonya szezonja. Pár évvel ezelőtt még csak kevesen ismerték ezt a zöldséget, ma  már szerencsére gyakorlatilag bármelyik zöldségesnél beszerezheted. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert bár hivatalosan nem rokona a hagyományos burgonyának, mégis annak helyettesítőjeként használjuk leggyakrabban a konyhában. 

Élénk színét magas, az A-vitamin elővitaminjaként szolgáló, antioxidáns hatású béta-karotintartalmának köszönheti, emellett gazdag folsavban, magnéziumban, káliumban is. Izgalmas alapanyag zöldség- vagy krémlevesekhez, hús-/halételek mellé köretnek, és salátának is. Édeskés ízt ellensúlyozhatjuk különleges fűszerezéssel: nagyon jól illik hozzá a gyömbér és a chili is.

Szerző: Bodon Judit, dietetikus

Share This