DIETETIKUSOKNAK 3. – ALGORITMUSOK ÉS ELEMZŐ LOGIKÁK – MIRE JÓ EZ EGY DIETETIKUSNAK?

Azt már láttuk a sorozat előző részeiben, hogy kerül a páciens a dietetikushoz, és azt is, milyen adatokkal dolgozik a dietetikus. De nem csak egy adatkupaccal van dolgunk – legalább olyan fontosak az összefüggések is, valamint azok a korlátok, feltételek és elvárások, amiknek EGYÜTT kell teljesülniük a személyre szabott diétás programban.

A dietetikushoz küldött ember általában már sokat tud. Főleg azt, hogy mit NEM kéne megennie, mit NEM kellene cselekednie. Az orvosi utasítások elég nagy része lehet tiltás és korlátozás. Ő viszont arra kíváncsi: MIT ehet és tehet meg, ami jót tesz? Melyek az AJÁNLOTT ételek, mozgásformák, amelyek pozitív irányba befolyásolják az állapotát?

A dietetikusok, személyi edzők, gyógytornászok pontosan ezt nyújtják. De egy-egy komplexebb állapot bizony nem könnyíti meg a dolgukat – pontosan az előbb emlegetett tiltások, korlátok miatt.

Lássunk egy példát: ha páciens hősünk „csak” cukorbeteg, akkor még viszonylag nagy a mozgásterünk. Ehet sokféle zöldséget, húst, ehet egészségesebb gabonákat mértékletesen, használhat ilyen-olyan édesítőket. Szinte korlátlanul ihat vizet, esetleg időnként egy-egy pohár száraz vörösbort. Sportolhat – választhat kardio edzést, jógát, úszhat, emelhet súlyokat.

De ha az alapállapotához valami más is társul, akkor már bonyolultabb a dolog. Például nem ajánlottak számára a tejtermékek, mert nehezen emészti ezeket – máris sokféle élelmiszer korlátozandó vagy tiltólistás. Mogyoró allergiája is van? Hajjaj! Elhízott, vagy gondok vannak az epeműködésével, esetleg köszvényre hajlamos – mindjárt szűkül a számára ajánlható húsfélék köre (és mennyisége is), és bizonyos mozgásformák se ajánlottak. A rendelésen pedig bevallja: ő márpedig brokkolit vagy karalábét gyerekkora óta nem hajlandó megenni, nagyon sajnálja. És ha emellett vesebeteg is – akkor az ásványi anyagok és a folyadékbevitel mennyiségére is figyelni kell.

Nos, itt vág aggodalmas arcot, majd lélegzik fel dietetikusunk és gyógytornászunk – mert hús-vér emberként ennyi feltételt már nehéz úgy összeegyeztetni, hogy ebből egészséges, változatos, ízletes étrend kerekedjék, mellé esetleg valamilyen edzés-javaslat.

Az ALSAD algoritmusai és adatbázisai azonban képesek ennyi bonyolult igényt is EGYSZERRE kezelni – a cukorbajt, az elhízás elleni programot, a mogyoró allergiát vagy egyes mikrotápanyagok felső és alsó határát. A dietetikus a gép javaslatait finomítja, hogy a személyre szabott ajánlások közül a legtesthezállóbbat lehessen kiválasztani – de a „kísérletezés” vagy az opciók közti fáradságos szűrés munkájának időigénye jelentősen lerövidül.

Simonová Erika dietetikus

2022.04.26.

Share This