CECON2021: AZ ELHÍZÁSRÓL SZÓLÓ NEMZETKÖZI KONFERENCIÁN SZEREPELT AZ ALSAD MEDICAL ELŐADÁSA

A múlt héten az ALSAD Medical csapata egy nemzetközi, elhízással foglalkozó regionális tudományos rendezvényen is bemutatkozhatott. A CECON2021 virtuális konferencián rangos magyar, cseh, szlovák, bolgár, görög, francia, portugál és osztrák szakmai előadók társaságában beszélhettünk a digitális egészségügyi eszközök szerepéről az elhízás visszaszorításában. A közép-európai régión túl köszönthettünk előadót Indiából és az Egyesült Államokból is.

Előadásunk tárgya az volt, hogyan járulhatnak hozzá az egyre elterjedtebb digitális egészségügyi eszközök a személyre szabott, eredményesebb, biztonságosabb orvosi kezelésekhez és gyógyuláshoz.

A digitális technológia kiváló adatelemzésre, a viselkedés megváltoztatásának támogatására, vagy épp arra, hogy biztonságos, távoli kapcsolaton át kommunikálhasson orvos és beteg, adhasson tanácsot a dietetikus szakértő. De a digitális eszközöket hívjuk akkor is segítségül, mikor a páciens állapotáról szeretne az orvos naprakész, pontos adatokat szerezni.

A többi előadást is érdemes volt figyelemmel kísérni. Megismerhettük például, mennyire tájékozott az átlagember, vagy éppen az orvosi közösség a jelenlegi táplálkozási irányelveket illetően, illetve mennyien követik azon „influencerek” és bloggerek ajánlásait. Ezek közül sokaknak nemhogy semmiféle ilyen irányú képzettsége nincs, de a szakirodalmat se ismerik behatóan, és bizonyítani sem tudják az általuk ajánlottak hatékonyságát. A médiából pedig sokan egymásnak ellentmondó tanácsokhoz jutnak – sokszor szintén a tudományos bizonyítékok teljes hiánya mellett. Ez sok esetben inkább rontja a helyzetet.

Érdemes volt bepillantani abba is, milyen orvosi okok is állhatnak a makacs elhízás mögött, illetve mit lehet tenni azokért, akiknél már olyan mértékű a probléma, hogy a lassabb, szelídebb módszerekre nincsen idő, a fenyegető kockázatok miatt. Ők már leginkább a sebészetben, és kisebb mértékben pár, még inkább kipróbálás alatt álló gyógyszerben bízhatnak – a többség azonban elkerülheti ezt az állapotot, ha odafigyel étkezésére, hiteles forrásból tájékozódik és idejében változtat, ha kell. Nekik kínáljuk az ALSAD-ot segítségképpen, hiteles szakértők ajánlásával és közreműködésével.

Lajkó Éva

2021.10.11.

Share This