AUTOMATIC LIFESTYLE ADVICE – HOGYAN MŰKÖDIK? – 9. RÉSZ: NAPRÓL NAPRA

Az eddigi 8 részben áttekintettük az ALSAD működését: kinek, minek, miért. Megadtuk alapadatainkat, meghatároztuk diétás céljainkat, esetleg mintaétrendet is választottunk, vagy elkezdtük követni, mit ettünk. Összekapcsoltuk okoskarkötőnkkel a rendszert, beírtuk, ha rendszeresen sportolunk valamit. Sőt azt is, ha nassoltunk vagy söröztünk. Ha minden „előkészítítés” megvan, és az ALSAD valamennyi funkcióját bebarangoltuk, mit fogunk naponta, illetve több-kevesebb rendszerességgel használni?

Ez persze attól függ, hogy vagyunk, van-e kiemelt feladat az egészségi állapotunkkal kapcsolatban,  és miben szeretnénk az alkalmazás segítségét.

  1. Napi, heti menütervezés és étkezéseink nyomonkövetése: az ALSAD talán legfontosabb segítő funkciója. Az „automata étrendgeneráló” gyors segítséget ad, ha egy vagy néhány napra terveznénk előre, a megadott céloknak megfelelően. Ha nagyobb változatosságra vágyunk és több időnk van, kézzel is összeállíthatjuk az étrendet, utána pedig mindenképp rögzítsük, mit és mennyit fogyasztottunk valójában.
  2. Fizikai aktivitás: okoskarkötővel vagy anélkül tudjuk naplózni fizikai aktivitásunkat. Gyaloglás, futás, edzés… felhasználva az ALSAD mozgáshoz kapcsolódó tudástár-elemeit.
  3. Betegséghez kapcsolódó egészségügyi adatok mérése: vércukorszint, vesebetegeknek egyéb adatok napi követése.

Rendszeresen, de ritkábban előforduló teendők:

  1. Adataink aktualizálása: testsúly, derékkörfogat, friss laboreredményeink.
  2. Állítani a diétás célokon: mert mondjuk a korábbi célt elértük (lefogytunk) és ezt szeretnénk tartani. Vagy betegségünk új fázisba érkezett (pl. gyógyszer helyett inzulin-terápiát írtak elő cukorbetegségben, ami módosíthatja a javasolt étrendet).
  3. Riport, elemzés készítése, áttekintése: honnan indultunk, hol vagyunk, milyen irányba tartunk. Ezeket az adatokat időről időre érdemes dietetikussal, orvossal közösen áttekinteni.
  4. Tudatos önművelés az ALSAD tudástárral: állapotunkhoz kapcsolódó tartalmak áttekintése, keresése, újraolvasása.

Lajkó Éva

2020.11.03.

Share This