AUTOMATIC LIFESTYLE ADVICE – HOGYAN MŰKÖDIK? – 8. RÉSZ : „DR. GOOGLE” HELYETT – AMIKOR A TARTALOM KERESI MEG OLVASÓJÁT

A sorozat korábbi részeiben rámutattunk, kiknek, mire jó az ALSAD, hogyan tudjuk testreszabni a szolgáltatást személyes és egészségügyi adataink megadásával, hogyan tervezhetjük meg diétás céljainkat és napi étkezésünket. Azt is, hogyan kapcsolhatjuk össze okoskarkötőnkkel, hogy testmozgásunk és eredményei is könnyedén mérhető legyen. Láthatjuk az összefüggéseket és következményeket riportok és grafikonok formájában.  Már nagyon sokat tudunk, de valószínűleg nem eleget – a doktorok ideje azonban drága és véges. Ha mi keresünk információt a neten, akkor vagy hiteles tanácsot kapunk, vagy nem. De mi van akkor, ha a tartalom vesz célba bennünket, ráadásul az is garantált, hogy nem kuruzslók vagy jószándékú, de hozzá nem értő embertársaink tollából származik, hanem szakértőktől? Bemutatjuk az ALSAD tudástárát, amely hiteles, szakértői információkat kínál a felhasználónak.

„Dr. Google”. Ismerős? Nem mondanám, hogy az interneten elérhető orvosi információk nem segítettek abban, hogy a laikusok több egészségügyi tudásra tehessenek szert. Adott esetben akár életmentő egy „életmentő” videó tartalmának elsajátítása, vagy ha a net azt ajánlja, tüneteinkkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Csakhogy nem mindenki tudja elválasztani, mi számít valódi orvosi tanácsnak, és mi nem. A net és a közösségi médiafelületek jócskán tartalmaznak félinformációkat és teljes ostobaságokat is. De az is lehet, hogy a leírt információ igaz, csak épp nem vonatkozik ránk – mivel az adott tünetek többféle betegséget is jelezhetnek, egyéb körülményektől függően.

Tartalom keresi felhasználóját, avagy személyre szabott tanácsadás

Az ALSAD logikája megfordítja a folyamatot. Nem mi keresünk a rendszeren belüli, hitelesített orvosi információk halmazában (bár a felhasználó ezt is megteheti, ha akarja…), hanem az információ „talál” meg bennünket azon adatok alapján, amit mi megadunk neki. Tehát ha elhízottak lennénk, akkor ezzel kapcsolatos tartalmakat fogunk találni az ajánlások közt, ha idősödő vesebetegek, akkor pedig időskorral, vesebetegségről szóló tájékoztatókat, étkezési tanácsokat. Állapotunkkal kapcsolatban olyan információ birtokába is juthatunk így, amire nem “keresnénk” rá magunktól – hiszen esetleg a létezéséről se tudunk.

Természetesen sok olyan anyag is található az ALSAD tudástárában, amelyek sokak számára hasznosak – például a Youtube-csatornánkon is elérhető gyógytorna-sorozat. Ezeket akár rendszeresen újranézhetjük, felhasználhatjuk napi testmozgásunkhoz. 

A tudástárból számunkra ajánlott elemek belépés után egy-egy „csempeként” jelennek meg az oldalon. Ha elolvastuk vagy megnéztük a hozzájuk tartozó tartalmat akkor értékelhetjük, jelölhetjük olvasottként, vagy akár át is rendezhetjük a megjelenő tudástári, vagy gyakran használt elemeket, funkciókat kedvünk szerint, testreszabva az ALSAD kezdőképernyőt is. A már olvasott tartalmakat nem kínálja újra fel az ALSAD, de mi rákereshetünk, ha mégis újra szükségünk van rá.

Lajkó Éva

2020.10.30.

Share This