AUTOMATIC LIFESTYLE ADVICE – HOGYAN MŰKÖDIK? – 6. RÉSZ MOZOGJUNK A VALÓSÁGBAN, RÖGZÍTSÜK DIGITÁLISAN!

A sorozat korábbi részeiben rámutattunk, kiknek, mire jó az ALSAD, milyen adatokat adjunk meg, hogy az alkalmazás testreszabhassa számunkra a szolgáltatást.  Megmutattuk, hogy tűzhetünk ki diétás célokat az alkalmazásban – dietetikus szakértő közreműködésével vagy önállóan, és hogyan tervezhetünk étlapot, illetve követhetjük étkezésünket. A tudatos étkezés mellett a másik fontos pillér mindennapjaink egészségéhez a mozgás –vajon tudatos testmozgáshoz is használhatjuk az ALSAD segítségét? Igen!

A rendszeres fizikai aktivitás fontosságáról kutatások tömegei szólnak.  Új okoseszközeink és szoftvereink pedig lehetővé teszik a mérést – hány lépés, hány km, milyen sebesség, mennyi ideig. Közben fizikai állapotunkra is figyelnek – ha mást nem, pulzust a legegyszerűbb okoskarkötő is képes mérni, ami edzés közben fontos információkat ad.

Integrált okoseszközök

Ha valaki FitBit, Garmin vagy Polar okoskarkötőt használ, annak adatait egyetlen művelettel hozhatja át az ALSAD-ba, hogy testmozgásának eredménye is látszódjon a fejlődést mutató grafikonokon, kimutatásokban. De csatlakoztathatunk okosmérleget, digitális vércukor-vagy vérnyomásmérőt és számos más eszközt is, amelyek pillanatnyi egészségi állapotunkról közölnek fontos információkat.

Az ALSAD „Aktivitás nyomonkövetése” menüpontjában beállíthatjuk (rendszeres) testmozgáshoz kapcsolódó céljainkat, az „Okoseszköz csatlakoztatása” gombbal pedig okoskarkötőnket tudjuk a rendszerhez kapcsolni.

Ha nincsen aktivitást mérő okoseszközünk, kézzel is beírhatjuk tudatos testmozgásunk adatait – a mozgás típusát, az időtartamot, és ha egy nem integrálható eszközzel mértük pulzusunkat, annak adatait is rögzíthetjük. Kézzel is lehetőség van vércukoradataink, testsúlyunk, vérnyomásunk rendszeres rögzítésére – csak kissé időigényesebb és kevésbé kényelmes.

A „Szokásaim” menüpontban pedig sokféle testmozgási-aktivitási formát írhatunk be, amelyet rendszeresen végzünk, de nem feltétlenül mérjük aprólékosan. A tevékenységek közt a sétától az úszásig vagy a csoportos labdajátékokig sok mindent beírhatunk, és ezeket az adatokat az ALSAD életmód-tanácsadója a tartalomajánlók kiválasztásakor fogja figyelembe venni.

Lajkó Éva

2020.10.28.

Share This