AUTOMATIC LIFESTYLE ADVICE – HOGYAN MŰKÖDIK? – 5. RÉSZ – MIT ESZEM? TERVEZEM VAGY KÖVETEM?

A sorozat korábbi részeiben rámutattunk, kiknek, mire jó az ALSAD, milyen adatokat adjunk meg, hogy az alkalmazás testreszabhassa számunkra a szolgáltatást.  Megmutattuk, hogy tűzhetünk ki diétás célokat az alkalmazásban – dietetikus szakértő közreműködésével vagy önállóan.  És ha ez mind megvan, merre tovább?

Tervezzünk étlapot, étkezési naptárt, vagy használjuk az automatikus menütervezőt!

A „Diéták és étkezések” menüpontban diétás céljainkkal összhangban lévő mintaétrendeket (dietetikus által az ALSAD-ba felvitt diétákat) választhatunk, amelyek kiválasztását az ALSAD maga is segíti ajánlással. Ezeket vagy változatlanul hagyva használhatjuk (legalábbis egy ideig, mert így hamar meg fogjuk unni..), vagy a Klónozás funkcióval alakítjuk, bővítjük saját ízlésünk szerint.

Kezdetnek javasolható, hogy az ALSAD „Diéták és étkezések” menüpontjában válasszunk az ajánlott diéták közül – az ajánlások diétás céljainknak megfelelő mintaétrendeket mutatnak. Választhatunk az összes, az adatbázisban rendelkezésre álló mintaétrendből is – de ezek lehet, kevésbé lesznek a már meghatározott igényeinknek megfelelőek. Teljesen saját diétát, azaz mintaétrendet is létrehozhatunk (ezt csak mi fogjuk látni és használni) – ehhez persze szükségesek előzetes ismeretek, és a diétás céljainkhoz tartozó étrend-és ételféleségek alapos ismerete.

Ha rákattintunk az ajánlott diéták egyikének nevére, meg is jelenik az első nap ajánlott menüje. Lehet, hogy a választott mintaétrendünk csak egy napot ölel fel, tehát saját étlapjaink tervezése előtt ezt az alapmenüt klónozni és bővíteni szükséges. Ezek után lehet napi étrendet tervezni – vagy az ALSAD „Automatikus menügenerálás” automatikus receptajánlójával, vagy „kézzel” a felkínált receptek közül válogatva úgy, hogy diétás céljaink szempontjából a „zöld” zónában maradjunk.  Ebben segít a részletes információ, amelyet az ALSAD rendszer mutat majd minden egyes étkezésünk tápanyag-összetételéről.

Kövessük, mit ettünk valójában!

Ha megalkottuk tervezett menünket (az ALSAD „Étkezési naptár összeállítása” menüpontnál), akkor az „Étkezések rögzítése” (a naptár almenü mellett) menüpontban naplózhatjuk, mit ettünk valójában és mennyit – ha a naptár szerint tervezettet, akkor a fogás melletti kis nyilacskára kattintva jelezzük, hogy „megettük” – ha esetleg nem pont annyit, az adagot is módosíthatjuk. Ha pedig végül mégsem a tervezett ételt fogyasztottuk, akkor a receptekből kiválaszthatjuk azt, amit valójában ettünk, és az ALSAD kiszámolja valós fogyasztásunk tápértékét, jelezve, hogy diétás céljainknak mennyire felelt meg az aznapi menü. Ha nem szeretnénk előre menüt tervezni, az étkezést „követő módban” is naplózhatjuk. A terv rész üresen marad, de a ténylegesen elfogyasztott ételeinket rögzítjük az ALSAD-ban a későbbi kiértékelés és követhetőség miatt – így ugyanis látni fogjuk, az elfogyasztott ételek hogyan hatottak laborértékeinkre, vércukorszintünkre vagy testúlyunkra. Ezeket az adatokat megoszthatjuk dietetikussal, szakorvossal vagy háziorvossal.

Lajkó Éva

2020.10.27.

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This